2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Zelenszkij kirúgta a londoni ukrán nagykövetet, mert kritizálni merte őt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta országa nagy-britanniai nagykövetét, Vadim Prisztajkót, aki nemrég bírálta az államfőt. Az elbocsátást megerősítő rendeletet pénteken tették közzé az ukrán elnök honlapján.

A dokumentum szerint Prisztajko elvesztette Kijev állandó képviselői posztját is a Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnél, az ENSZ londoni székhelyű testületénél.

A diplomata elbocsátására kevesebb mint két héttel azután került sor, hogy nyilvánosan bírálta Zelenszkijt a július 11-én és 12-én Vilniusban tartott NATO-csúcson tanúsított magatartása miatt.

Az ukrán elnök még a nagy horderejű eseményre való megérkezése előtt a közösségi médiában bírálta az Egyesült Államok vezette katonai szövetséget, azt állítva, hogy annak határozatlansága Kijev tagsági kérelmével kapcsolatban a gyengeség jele. A Washington Post szerint az amerikai delegáció dühös volt a megjegyzések miatt.

A beszámolók szerint ezt követően heves szóváltás alakult ki Zelenszkij és az Egyesült Államok, valamint Nagy-Britannia vezető tisztviselői között a litván fővárosban. Ben Wallace brit védelmi miniszter a csúcstalálkozó alkalmával újságíróknak azt mondta, hogy a szövetségesek “hálát akarnak látni” Ukrajna részéről azért a katonai segítségért, amelyet a NATO-államok nyújtottak az országnak az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette.

Wallace felidézte azt is, hogy tavalyi kijevi látogatása során azt mondta az ukrán tisztviselőknek, hogy a nyugati nemzetek “nem az Amazon online webáruház”.

Egy vilniusi sajtótájékoztatón Zelenszkij azt állította, hogy Ukrajna “mindig is hálás volt” az Egyesült Királyságnak, és felszólította Wallace-t, hogy írja meg neki, hogyan lehet hálásnak lenni úgy, hogy az neki is megfelelő legyen. “Minden reggel úgy ébredhetünk, hogy személyesen köszönjük meg a miniszter úrnak” – tette hozzá.

Prisztajko véleményét e megjegyzésekről a Sky News újságírói kérték ki.

“Nem hiszem, hogy ez a szarkazmus egészséges” – válaszolta a diplomata.

A nagykövet szerint Zelenszkij viselkedése aláássa a NATO azon törekvését, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus közepette egységet mutasson Kijevvel.

“Nem kell megmutatnunk… az oroszoknak, hogy van… valami ellentét köztünk. Tudniuk kell, hogy együtt dolgozunk” – jelentette ki Prisztajko. Azt javasolta, hogy Kijev és a NATO a színfalak mögött rendezzék nézeteltéréseiket, mondván, hogy “ha bármi történik, Ben [Wallace] felhívhat engem, és elmondhat mindent, amit akar”.

Prisztajko 2020 júliusa óta volt Kijev nagykövete az Egyesült Királyságban. Az 53 éves diplomata pályafutása során számos vezető tisztséget töltött be, többek között 2019-2020-ban ukrán külügyminiszter, 2017-2019-ben pedig az ország NATO-nagykövete volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó