2022, május 16.
27.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Hiredetés

Zelenszkij: hamarosan az oroszoknak is szükségük lesz humanitárius folyosókra

Moszkva ukrajnai akciói olyan erős nemzetközi reakciót fognak kiváltani, hogy az oroszoknak a végén maguknak lesz szükségük humanitárius folyosókra – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon.

“Az ukrán hadsereg biztosította a tűzszünetet, hogy a humanitárius folyosók működjenek. Ha a megszállók [Oroszország] újra lőni kezdenek és megzavarják népünk mentését, a végén olyan választ fognak kapni a világtól, hogy nekik maguknak lesz szükségük humanitárius folyosókra” – figyelmeztetett Zelenszkij egy pénteken közzétett videóbeszédében.

Moszkva azonban közölte, hogy az ukránok azok, akik meghiúsítják a civilek evakuálását az ostromlott városokból. Amelyről drónfelvétleket is közöltek. Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta a neonáci milíciákat, hogy azért akadályozzák az emberek távozását, hogy emberi pajzsként használják őket.

Az orosz tárgyaló delegáció arra panaszkodott, hogy Kijev abszurd és irreális követeléseket támasztott a tárgyalások során a humanitárius folyosók létrehozására. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy ezért a biztonságos útvonalakat egyoldalúan fogja létrehozni, mivel szerintük Kijev nem volt hajlandó együttműködni.

Az, hogy az orosz betörés Ukrajnába már több mint két hete tart, azt jelenti, hogy “még nem volt elég szankciócsomag” – mondta az ukrán vezető. “Már ma újabb korlátozó döntéseket várok – dolgozunk rajta – partnereinkkel”.

Zelenszkij beszéde során reagált az Európai Tanács pénteki döntésére, miszerint nem gyorsítják fel országa uniós csatlakozási kérelmét.

“Valami erősebbre lett volna szükség. Ez az, amire most várunk” – mondta. Az uniós polgárok többsége támogatja a tagságra irányuló pályázatunkat – állította az elnök, hozzátéve, hogy “a politikusok döntéseinek meg kell egyezniük az emberek véleményével”.

Moszkva február végén, hét éve tartó patthelyzet után indított katonai hadműveletet szomszédjában, amiért Ukrajna nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, ami miatt Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaság függetlenségét. A német és francia közvetítésű megállapodások célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkjához. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS