2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Az Instagram kiakadt az oroszországi betiltása miatt

Az Instagram “helytelennek” ítélte Moszkva döntését a Meta tulajdonában lévő közösségi hálózat betiltásáról, azzal érvelve, hogy az oroszok millióit érintené.

“Hétfőn az Instagramot blokkolni fogják Oroszországban” – mondta Adam Mosseri, az Instagram vezetője egy pénteki közleményben. “Ez a döntés 80 millió oroszországi embert szakít el egymástól és a világ többi részétől, mivel az oroszországi felhasználók ~80%-a követ egy Instagram-fiókot az országán kívül. Ez helytelen”.

Az orosz főügyész a héten hivatalosan kérte a Meta – a Facebook, az Instagram és a WhatsApp tulajdonosa – szélsőséges szervezetként való megjelölését, miután a cég megváltoztatta a szabályzatát, amely lehetővé tette, hogy a felhasználók erőszak elkövetésére szólítsanak fel orosz állampolgárok ellen.

A Facebookot már korábban blokkolták az országban, az Instagram hétfőn követi a sorsát: az orosz médiafelügyelet két napot adott a felhasználóknak arra, hogy visszaszerezzék az adataikat és másik platformra irányítsák követőiket.

A Meta szóvivője, Andy Stone pénteken megerősítette, hogy a vállalat “átmenetileg engedélyezte a politikai véleménynyilvánítás olyan formáit, amelyek normális esetben sértik a szabályainkat, például az gyűlöletbeszédet, mint például a “Halál az orosz megszállókra”.”

Kitartott azonban amellett, hogy a közösségi médiaóriás nem engedélyezi az orosz civilek és az ukrajnai orosz hadifoglyok elleni “valódi erőszakra történő felhívásokat”.

A Reuters, amely elsőként számolt be a cég gyűlöletbeszéd-politikájának frissítéséről, belső vállalati e-mailekre hivatkozva, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszandr Lukasenko belorusz vezető halálára való felhívások is megengedettek lesznek. A Reuters riportja szerint a frissített irányelveket mintegy tucatnyi országban vezetik be, köztük Oroszországban, Ukrajnában, Magyarországon és Lengyelországban.

Mivel a lépést az ENSZ elítélte volna, a Meta igyekezett pontosítani a döntését, megjegyezve, hogy a szabály csak Ukrajnára vonatkozik, és “ideiglenes” intézkedésről van szó.

Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke azzal érvelt, hogy a platform “az önvédelem kifejezéseként védi az emberek szólásszabadságát”, és nem akarja felszítani az oroszellenes hangulatot.

“Nem tűrjük a ruszofóbiát vagy az oroszokkal szembeni bármilyen diszkriminációt, zaklatást vagy erőszakot a platformunkon” – fogalmazott egy pénteken késő este kiadott közleményben.

A múlt hónapban a Meta platform, a Facebook állítólag szintén megváltoztatta a veszélyes személyekkel és szervezetekkel szembeni politikáját, hogy engedélyezze az ukrán Azov zászlóaljat dicsérő posztokat – amely egy ukrán nemzeti gárda egység, ami arról ismert, hogy nyíltan neonáci és fajgyűlölő tagjai is vannak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”30510″]

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...