2022, december 2.
2.3 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Zelenszkij felszólította az amerikai politikusokat, hogy egységesen támogassák Kijevet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden felszólította az amerikai politikusokat, hogy továbbra is egységesen támogassák Kijevet, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy Joe Biden elnök Demokrata Pártja elveszítheti többségét a kongresszusban a félidős választásokon.

“A demokráciáknak nem szabad megállniuk a győzelem felé vezető úton” – mondta Zelenszkij az amerikaiakhoz intézett, rögzített videóbeszédében.

“Mint minden demokratikus társadalomban, az ukránoknak is különböző nézeteik vannak az életről és a politikáról. De amikor Oroszország úgy döntött, hogy elpusztítja a szabadságunkat és eltörli Ukrajnát a föld színéről, mi azonnal összefogtunk, és ezt az egységet meg is tartjuk”.”

“Arra kérem Önöket, hogy őrizzék meg rendíthetetlen egységüket, ahogyan most is, egészen addig a napig, amikor mindannyian meghalljuk azokat a fontos szavakat, amelyekről álmodtunk… Amíg meg nem halljuk, hogy a béke végre helyreállt” – tette hozzá az AFP szerint.

A konfliktusra hivatkozva Zelenszkij hadiállapotot rendelt el, központosította az összes médiumot, és összesen 15 ellenzéki pártot – köztük a legfőbb parlamenti riválisát – tiltott be, azzal vádolva őket, hogy “oroszbarátok”.

Később a nap folyamán Zelenszkij találkozott Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövettel, aki elmondta, hogy Washington kétpárti támogatást nyújtott Ukrajnának, és Biden “elkötelezett az amerikai kongresszussal való együttműködés mellett, hogy ez folytatódjon”. A közelgő tél előtt további 25 millió dolláros USAID-támogatást jelentett be.

A Biden-kormányzat csak erre az évre több mint 54 milliárd dollárnyi támogatást ígért Kijevnek, miután Moszkva februárban úgy döntött, hogy csapatokat küld Ukrajnába. Míg egyes republikánusok – mint például Marjorie Taylor Greene georgiai kongresszusi képviselőnő – megfogadták, hogy “egy fillér sem megy Ukrajnának”, ha ők nyernek, a párt intézménye visszafogottabb volt, és csak annyit mondott, hogy Kijev nem számíthat “biankó csekkre” az Egyesült Államoktól, tekintettel az otthoni gazdasági válságra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...