2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Zelenszkij betiltja a legnagyobb ellenzéki hírportált is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy helyt adott annak a petíciónak, amely a kormánytól a Starana.ua népszerű ellenzéki hírportál elleni fellépést követeli.

A petíciót, amely felszólítja a hatóságokat, hogy gondoskodjanak a lap teljes blokkolásáról, szeptember végén nyújtották be az elnöknek, és eddig több mint 25 500 aláírást gyűjtöttek össze.

Csütörtökön Zelenszkij bejelentette, hogy megvizsgálta a petíciót, és utasította Olekszij Danyilovot, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának vezetőjét, hogy “foglalkozzon az abban felvetett kérdésekkel, tegye meg a szükséges intézkedéseket válaszul, és tájékoztassa a szerzőt az eredményekről”.

A petíciót kommentálva Zelenszkij azzal vádolta Oroszországot, hogy a hibrid hadviselés különböző formáit alkalmazza Ukrajna ellen, és kijelentette, hogy

“a hazai információs tér védelmének kérdései állandó figyelmet és sürgős választ igényelnek”.

A petíció szerzője a Starana.ua-t “oroszbarát” médiumnak nevezte, amely annak ellenére, hogy Ukrajnában betiltották, továbbra is “manipulálja az ukrán nézők véleményét”.

A honlapot, amely tavaly Ukrajna legnézettebb online kiadványai közé tartozott, 2021 augusztusában Zelenszkij kormánya hivatalosan is blokkolta, majd idén februárban, alig több mint egy héttel Moszkva országon belüli katonai műveletének megkezdése előtt további korlátozásokkal egészítették ki. Az újságírók akkor azt állították, hogy a Donbassz konfliktusról alkotott “alternatív véleményük” és Zelenszkij személyes ellenszenve miatt üldözték őket.

A Starana.ua azonban továbbra is elérhető maradt Ukrajnában több tüköroldalon keresztül. A csatorna emellett aktívan fejleszteni kezdte YouTube-csatornáját, amelynek mára több mint 600 000 feliratkozója van.

A külföldi újságírók is akadályokba ütköztek az ukrajnai munkájuk során. Hétfőn Kijev megvonta az akkreditációt médiamunkások egy csoportjától, köztük a CNN és a Sky News munkatársaitól, azzal vádolva őket, hogy a nemrég visszafoglalt Herszon városából tudósítottak az ukrán hadsereg szükséges engedélye nélkül. Olyan felvételeket közöltek, ahol oszlopokhoz kötözték a feltételezett oroszbarát civileket. A képek elterjedtek a nyugati sajtóban, ami után azonnal kiutasították az újságírókat Ukrajnából.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.