2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajnában hivatalos státuszt kap az angol nyelv

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök benyújtotta az ukrán parlament elé “Az angol nyelv ukrajnai használatáról” szóló törvénytervezetet, amely hivatalosan is megszilárdítja az angol nyelv státuszát, mint a nemzetközi kommunikáció egyik nyelvét Ukrajnában.

Erről az RBK-Ukraina számolt be a 9432. számú törvénytervezetre hivatkozva.

A dokumentum javasolja azon pozíciók kategóriáinak meghatározását, amelyekre a jelölteknek angolul kell beszélniük.

A törvénytervezet szabályozza az angol nyelv használatának sajátosságait az állami és helyi hatóságok, a helyi önkormányzati szervek, a sürgősségi segítségnyújtó egységek munkájában, az államhatár átlépésekor, az oktatás, a kultúra, a közlekedés, az egészségügy stb. területén.

A törvénytervezet indokolása

Amint a törvénytervezet indokolásában szerepel, az angol jelenleg a világ 196 országából 58-ban hivatalos nyelv, de facto pedig számos más országban és területen (Banglades, Ciprus, Izrael, Jordánia, Malajzia, Maldív-szigetek, Srí Lanka, Egyesült Arab Emírségek). Az Egyesült Nemzetek Szervezetének hat nyelvének egyike, valamint az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és a NATO hivatalos nyelve.

“Az angol a nemzetközi konferenciák és sportversenyek nyelve, a nemzetközi tudományos közösség kommunikációs nyelve, és vezető az internetes nyelvek között. Jelenleg több mint 1,5 milliárd ember tanul angolul a világon” – olvasható a dokumentumban.

Ukrajna európai integrációs törekvéseit többek között az európai normák elismerése határozza meg a nyelvpolitika területén – áll az indoklásban.

Ukrajna jelenleg az Európai Unió tagjelöltjének státuszával rendelkezik, de még mindig nyelvi akadályok választják el az EU-tól. Más európai országokhoz képest Ukrajna le van maradva a tekintetben, hogy polgárai mennyire készek idegen nyelven, köztük angolul kommunikálni.

A 2021-es EF English Proficiency Index szerint, amely az angol nyelvtudásról szóló éves tanulmányt készíti el világszerte, Ukrajna az átlagos szintű angol nyelvtudással rendelkező országok közé tartozik, és 112 ország közül a 40. helyen áll.

“Az angol nyelv státuszának átalakítása Ukrajnában szükségszerű és stratégiai lépés országunk teljes jogú uniós tagsága felé, mivel az angol nyelv ismerete a globalizáció összefüggésében kulcsfontosságú kompetencia” – áll a dokumentumban.

Az angol nyelvtudásra kötelezett személyek

A kötelező angol nyelvtudás követelményeit a következő állásokra pályázó személyek számára állapítják meg

  • “A” közszolgálati kategóriába tartozók;
  • a “B” és “C” kategóriájú közszolgálatra, amelyek jegyzékét Ukrajna Miniszteri Kabinetje állapítja meg;
  • a helyi államigazgatási szervek vezetői, első helyetteseik és helyetteseik;
  • szerződés alapján katonai szolgálatot teljesítő katonatisztek
  • Ukrajna Nemzeti Rendőrségének közép- és főtisztjei, más bűnüldöző szervek főtisztjei, a polgári védelmi szolgálat főtisztjei, akiknek listáját Ukrajna Miniszteri Kabinetje állapítja meg;
  • ügyészek;
  • az adó- és vámhatóságok
  • a gazdasági közszférában működő gazdasági szervezetek vezetői

Az angol nyelvtudás követelményét a kinevezésre jogosult hatóság előírhatja a helyi önkormányzati szervek (kivéve a választott tisztségeket) azon jelöltjei számára, akiknek fő munkaköri feladatai közé nemzetközi együttműködési feladatok tartoznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó