2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Reznyikov: ez csupán az ellentámadás előzetese, a fő eseményt mindenki látni fogja

Kijev orosz erők elleni ellentámadásának legjelentősebb támadása még várat magára, mivel a nyugaton kiképzett tartalékosok nagy része még nem került bevetésre – állította Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

Több, az orosz fő védelmi vonalaktól némi távolságra lévő kisebb falu elfoglalása “nem a fő eseménye” az ukrán hadműveletnek, hanem csupán az “előzetese” – jelentette ki Reznyikov a Financial Timesnak adott szerdai interjújában.

“Amikor ez [a nagy előrenyomulás] megtörténik, akkor mindannyian látni fogják… Mindenki látni fog mindent” – hangsúlyozta.

A miniszter szerint Kijev fő csapattartalékai, köztük a nyugaton kiképzett és NATO által szállított harckocsikkal és páncélozott járművekkel felfegyverzett dandárok többsége eddig nem került bevetésre az ellentámadásban.

Reznyikov kommentálta a Wagner oroszországi katonai magáncég múlt heti sikertelen lázadását is, azt állítva, hogy az “szemléletes illusztrációja” Moszkva sebezhetőségének.

“Ez segít a Nyugatnak felismerni, hogy okkal fektetnek be Ukrajnába, hogy Ukrajna győzelme teljesen valós és hamarosan bekövetkezik” – érvelt.

Reznyikov ugyanakkor elismerte, hogy a meghiúsult felkelés nem érintette a fronton lévő orosz csapatokat, és a morál összeomlásának semmi jele.

Ahelyett, hogy az oroszországi “zendülésekre és lázadásokra” építene, Ukrajnának “bíznia kell a biztonsági és védelmi erőinkben, valamint a fegyvereket biztosító partnereinkben” – mondta a miniszter.

Ukrajna június elején indította el régóta várt ellentámadását a frontvonal mentén, német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat, amerikai szállításokból származó Bradley harcjárműveket és más nyugati eszközöket használva. Moszkva szerint Kijevnek eddig nem sikerült jelentős előretörést elérnie és súlyos veszteségeket szenvedett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy hete elismerte, hogy az ellentámadás előrehaladása “lassabb a kívántnál”. Meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szintén azt mondták a CNN-nek, hogy Kijev hadművelete “egyik fronton sem felel meg a várakozásoknak”. Az ukrán csapatok és páncélosok “sebezhetőnek” bizonyultak az orosz aknamezőkkel, rakétákkal és a légierővel szemben – mondták.

Az orosz Biztonsági Tanács múlt heti ülésén azt állították, hogy június 4. és 21. között Ukrajna több mint 13 ezer katonát, valamint 246 harckocsit és 152 gyalogsági harcjárművet veszített.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó