2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva

Zelenszkij: a nyugati segítség árát Kijevnek meg kell fizetnie

A nyugati országok segítenek Ukrajnának, de Kijevnek még fizetnie kell érte – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

“Az Európa és más nemzetek által kiutalt pénzeket csak humanitárius segélyre vagy fegyverekre költjük. Néha közvetlenül kapunk fegyvereket, de meg kell érteni, hogy mindennek megvan az ára” – mondta.

“Amikor a pénzt említik, amit kapunk – nos, mindennek ára van, az nem ingyen van”.

Február végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte az EU-tól, hogy országa azonnal csatlakozhasson az unióhoz. Ukrajna gyorsított eljárás keretében benyújtott uniós tagság iránti kérelmét elfogadták, nyilvántartásba vették és elbírálják – közölte március 1-jén Andrej Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

A franciaországi Versailles-ban informális csúcstalálkozóra összegyűlt uniós állam- és kormányfők közös nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat Ukrajnával, de elutasították, hogy megadják Kijevnek a tagjelölti státuszt. A zárónyilatkozat szerint az EU továbbra is erősíteni fogja kapcsolatait Ukrajnával, amely az “európai családhoz” tartozik. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint azonban Ukrajna uniós csatlakozási folyamata hónapokig, sőt évekig is eltarthat.

Zelenszkij ukrán elnök szerint mind Oroszországnak, mind a Nyugatnak biztonsági garanciákat kell nyújtania országa számára.

“Az Oroszországi Föderáción kívül a biztonsági garanciákat más vezetőknek is biztosítaniuk kellene” – mondta szombaton a külföldi médiának adott interjújában.

Az ukrán elnök szerint a NATO nem nyújtott megfelelő védelmet országának.

“Most nem szavakra van szükségünk, hanem biztonsági garanciákra <…> olyan országoktól és országok szövetségeitől, amelyek képesek ezeket biztosítani” – mondta. “Nem akarunk több háborút vívni”.

Zelenszkij elmondta továbbá, hogy az orosz-ukrán tárgyalások folytatódnak.

“Az ukrán és orosz tárgyalócsoportok megvitatnak néhány kérdést” – mondta, hozzátéve, hogy országa tájékoztatta a többi államot a folyamatban lévő tárgyalásokról.

“Nincsenek titkaink, teljesen őszinték vagyunk a napirenddel kapcsolatban. Tájékoztattunk bizonyos vezetőket azokról a kérdésekről, amelyekről az orosz és az ukrán fél tárgyal” – tette hozzá Zelenszkij.

Az ukrán elnök azt állította, hogy szombaton az összes korábbi megállapodás szerinti humanitárius folyosó működött, és 12 729 ember használta őket menekülésre.

“Minden korábban megállapodott folyosó működőképes volt. Sikerült 12 729 embert evakuálni. A Mariupolba irányuló humanitárius szállítmányt holnap szállítják” – mondta egy videóbeszédben, amelyet az elnöki hivatal tett közzé Telegram-csatornáján.

Mihail Mizsincev vezérezredes, az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője szombaton elmondta, hogy Oroszország tíz humanitárius folyosót javasolt március 12-re Kijev, Csernigov, Szumi, Harkov és Mariupol felől, míg Ukrajna még egyet, Zsitomir felé. “Ugyanakkor Kijev ismét egyetlen humanitárius folyosót sem erősített meg az Oroszországi Föderáció irányába, ami ismét bizonyítja a jelenlegi kormány közömbösségét saját népe iránt” – mondta a tábornok.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én különleges katonai műveletet jelentett be a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul. Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tervezi ukrán területek megszállását, hanem célja az ország demilitarizálása és nácimentesítése. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz csapatok nem ukrán városokat vesznek célba, hanem az ukrán katonai infrastruktúrát teszik működésképtelenné, ezért a polgári lakosságot nem fenyegeti veszély.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó