2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Zelenszkij a NOB-nak: az oroszoknak nincs helyük a világsportban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetőjének, Thomas Bachnak kijevi látogatásán az orosz sportolók további elszigetelését követelte a világ sportjától.

Bach vasárnap az ukrán fővárosban tárgyalt Zelenszkijjel, aki az ukrán olimpiai edzőközpontban sportolókkal is találkozott.

A NOB elnöke elmondta, hogy “meg akarja mutatni az olimpiai mozgalom szolidaritását barátainkkal itt az ukrán olimpiai közösségben”, és hogy “szeretnénk megnyugtatni Önöket, hogy soha nem lesznek egyedül az olimpiai közösséggel”.

A NOB vasárnap azt is bejelentette, hogy a Moszkvával kirobbant konfliktus után az ukrán sportolók megsegítésére létrehozott alapot megháromszorozza, 7,5 millió dollárra emeli.

Bach szerint ez segíteni fogja, hogy “az ukrán zászló magasan lobogjon” a 2024-es párizsi nyári olimpián és a 2026-os Cortina-Milanóban megrendezendő téli játékokon.

A Zelenszkij irodája által megosztott megjegyzésekben idézték őt, amint azt mondta Bachnak, hogy “több mint 100 000 ukrán sportolónak nincs lehetősége a felkészülésre” a jelenlegi helyzet miatt.

Oroszországot támadva Zelenszkij azt követelte, hogy a NOB tartsa magát ahhoz az álláspontjához, amelyet először február 28-án jelentett be, amikor azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat és csapatokat függesszék fel minden nemzetközi versenyzéstől.

“Amíg Oroszország megpróbálja elpusztítani az ukrán népet és meghódítani más európai országokat, addig képviselőinek nincs helyük a világ sportközösségében” – idézték Zelenszkijt.

Bach biztosította az ukrán vezetőt, hogy “még nem jött el az idő a tilalom feloldására” – derül ki a találkozójukról megosztott kommentárokból.

A találkozóra azt követően került sor, hogy Bach a múlt hónapban óva intett a kormányok sportba történő beavatkozásától.

A NOB-főnök elítélte a brit példát, ahol a wimbledoni torna szervezői a brit kormány nyomására kizárták az orosz és fehérorosz sportolókat az idei tornáról.

Ezzel párhuzamosan Bach megvédte saját szervezete felhívását az orosz és belorusz sportolók kitiltására, azt állítva, hogy ez részben azt a célt szolgálja, hogy megvédje őket az “agressziótól”, amellyel állítólag más országok rendezvényein szembesülnének.

Azzal is vádolta az orosz vezetést, hogy a 2022-es pekingi téli olimpia zárása és a paralimpiai játékok megnyitása között kezdődött ukrajnai katonai hadjáratával megszegte az úgynevezett “olimpiai fegyverszünetet”.

Az orosz tisztviselők és sportolók következetesen elítélték a tiltásokat, mivel azok diszkriminatívak, és azzal érveltek, hogy a NOB aláássa azt az elvet, hogy a sportnak a politikán kívül kell maradnia.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...