2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zelenszkij: a NATO-csúcstalálkozó előtt előrelépést kell mutatni a harctéren

Ukrajna a közelgő NATO-csúcstalálkozó előtt szeretne némi előrelépést elérni a harctéren az ellentámadásban – jelentette ki pénteken Volodimir Zelenszkij elnök, bár elismerte, hogy ez újabb veszteségekkel járna.

Az ukrán vezető több spanyol médiumnak nyilatkozva kijelentette, hogy Kijevnek eredményeket kell felmutatnia, mielőtt a NATO vezetői július 11-én összeülnek a litvániai Vilniusban, hozzátéve, hogy “minden kilométer életekbe kerül”.

Zelenszkij megjegyezte, hogy “a szakadó esőzések… eléggé lelassítottak néhány folyamatot”, és megismételte a Kijev nyugati támogatóihoz intézett felhívását, hogy továbbra is küldjenek fegyvereket Ukrajnának.

Azt is állította, hogy Ukrajna tavaly ősszel végrehajtott offenzív műveleteit aláásta a tüzérség késői érkezése.

“Azért álltunk le, mert nem tudtunk előrenyomulni. Az előrenyomulás emberveszteséggel járt, tüzérségünk pedig nem volt” – magyarázta. “Ebből a szempontból nagyon óvatosak vagyunk. A gyors dolgok nem mindig biztonságosak”.

Az ukrán elnök megismételte azt a régóta hangoztatott követelését is, hogy Kijevet végül vegyék fel a NATO-ba.

“A NATO Ukrajna nélkül nem NATO” – jelentette ki, azt állítva, hogy a kontinensen nincs más olyan hadsereg, mint Ukrajnáé, amely hasonló harctéri tapasztalattal rendelkezne.

Zelenszkij megjegyzései azután hangzottak el, hogy Ihor Zsovka, az elnöki hivatal egyik helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy az ukrán vezető akár teljesen kihagyhatja a NATO-csúcsot, ha a szövetség nem vállal komoly kötelezettséget Kijev csatlakozására.

Korábban Jens Stoltenberg, az Egyesült Államok vezette katonai tömb vezetője kijelentette, hogy Ukrajna NATO-tagságáról csak azzal a feltétellel kezdődhetnek tárgyalások, ha felülkerekedik Oroszországon.

Ukrajna június elején nagyszabású offenzívát indított az orosz állások ellen, de nem sikerült teret nyernie, és az orosz védelmi minisztérium szerint súlyos veszteségeket szenvedett. Maga Zelenszkij is elismerte a nehézségeket, mondván, hogy az offenzíva “a kívántnál lassabban halad” az orosz csapatok “kemény ellenállásával” szemben.

A Financial Times hét eleji jelentése szerint a nyugati tisztviselőket nem nyűgözte le Ukrajna harctéri teljesítménye, és a lap forrásai megjegyezték, hogy a Kijevnek nyújtott hosszú távú nyugati támogatás az offenzíva végső eredményétől függ.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó