2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Zelenszkij: a harcok a Donbasszban maga a polol

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden azt mondta, hogy a donbásszi harcok maga a “pokol”, és azt állította, hogy Kijev hadserege továbbra is erősen alulfegyverzett, Oroszország jelentős túlerőben van, ezért még több fegyverért, például HIMARS rakétavetőkért könyörgött az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől.

Az ukránokhoz intézett ötperces beszédében Zelenszkij köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és a NATO-nak a rakétatüzérségi eszközök szállításáért, “nagyon hatékonynak” nevezte azt, és fogadkozott, hogy “még több fájdalmas veszteséget” fog okozni az oroszoknak, akiket a megszállók “hordájának” nevezett.

“A “HIMARS” szó szinte az “igazság” szó szinonimájává vált hazánk számára” – mondta Zelenszkij.

Az Egyesült Államok eddig 16 darabot küldött a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerből Ukrajnának. Oroszország azt mondta, hogy négyet megsemmisített közülük, bár Ukrajna és a Pentagon ezt cáfolta. Zelenszkij hozzátette, hogy még több fegyvert vár a Nyugattól, és köszönetet mondott az ukrán diplomatáknak, akik további szállítmányokat próbálnak elintézni.

“Mégsem vagyunk képesek megtörni az orosz hadsereg tüzérségi és létszámbeli előnyét, és ez nagyon érződik a harcokban, különösen Donbasszban. Peszki, Avdejevka, más irányok… Ott egyszerűen maga a pokol. Szavakkal nem is lehet leírni” – tette hozzá az ukrán elnök.

A 2015 óta erősen megerősített Donyeck melletti két városban az elmúlt héten heves harcok folytak. Kedden Jurij Butusov ukrán újságíró, aki a hadsereghez beágyazódva dolgozik a Donbasszban, egy káromkodással teli beszámolót tett közzé Peszkiből, amelyben “húsdarálónak” nevezte a várost. Butusov hírhedt arról, hogy lefilmezte magát, amint tavaly ágyúval lőtt a donbászi “szeparatistákra”.

“Nincs ellentűz, egyáltalán nincs” – írta kedden. Az orosz erők kevesebb mint 24 óra alatt “6500 lövedéket lőttek ki a kib@szott falura. Ez már hat napja így megy, és nehéz felfogni, hogy gyalogságunk bármelyik tagja hogyan maradhat életben ebben a sortűzben”.

Az ukrán csapatok tartják a frontot, állította Butusov, de “ellentüzérségi harc nélkül ez egy értelmetlen húsdarálóvá válik, ahol gyalogságunk hatalmas részét egy nap alatt szétrágják”. Butusov szerint egy tartalékos szakaszt, amely megpróbált előrenyomulni, percek alatt szétszedtek, 15 emberből csak egy maradt sértetlenül.

“Az összes tartalékos elhasználódik, a haditechnikai eszközök lángba borulnak, az ellenség pedig egy újabb tüzérségi sortűz után gond nélkül megközelíti és elfoglalja az állásainkat” – írta. “Most éppen Piszki-t veszítjük el, minden emberi és anyagi képességünk szinte teljesen kimerült”.

Bár Zelenszkij nem ment bele ennyi részletbe, azt elmondta, hogy a héten kitüntetett 167 katonatiszt közül 32-en posztumusz kapják meg a kitüntetést.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy a donyecki és luganszki régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet időnyerésre és “erős fegyveres erők létrehozására” használja fel.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a donbásszi köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...