2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Zaharova: Zelenszkij mérgezővé vált a kollektív Nyugat számára

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mérgezővé vált a kollektív Nyugat számára – állította Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, utalva a két polgári személyt megölő Krími híd elleni ukrán dróntámadással kapcsolatos washingtoni burkolt bírálatokra.

“A Fehér Ház nyilvánosan tagadta a kijevi rezsim által végrehajtott támadásokat, választóvonalat húzva a fegyverszállítások és a terrortámadások között. Ez persze csak egy újabb manipuláció. De valami más is fontos – Zelenszkij mérgezővé vált a Nyugat számára” – írta Zaharova egy Telegram-posztban.

A megjegyzéseket Zaharova nyilvánvalóan John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátorának hétfői nyilatkozataira válaszul tette. A tisztviselő ragaszkodott ahhoz, hogy a Fehér Ház “jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a támadást bármelyik félnek tulajdonítsa”, és nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a stratégiai híd elleni támadást Kijev indította.

Kirby továbbá megjegyezte, hogy az építmény elleni támadás aligha befolyásolta Oroszország katonai képességeit, és hosszú távon várhatóan nem lesz drámai hatása rájuk.

“Szerintem még túl korai lenne tudni, hogy a híd elleni támadásnak lesz-e jelentős katonai hatása arra, hogy képesek lesznek-e továbbra is harcolni ebben a háborúban” – mondta, hozzátéve, hogy “az oroszoknak sok-sok más módjuk van arra, hogy logisztikát és ellátást biztosítsanak az ukrajnai csapataiknak”.

A Krími hidat, amely a félszigetet – amely 2014-ben szakadt el Ukrajnától, és egy népszavazás után csatlakozott újra Oroszországhoz – az ország szárazföldjével köti össze, hétfőn kora reggel érte támadás. Az incidens első értékelése szerint a Kijev által indított két tengeri drónnal hajtották végre – állítják orosz nyomozók.

A támadásban a híd közúti szakasza megrongálódott, egy orosz házaspár pedig meghalt a járművében. Az árván maradt 14 éves lányuk súlyosan megsérült a robbanásban. Az orosz vezetés, köztük Vlagyimir Putyin elnök terrortámadásnak minősítette az incidenst, amelyet a kijevi rezsim indított egy polgári létesítmény ellen.

A hidat először tavaly októberben vette célba Ukrajna, amikor egy robbanóanyaggal megrakott teherautót robbantottak fel rajta. A robbanás súlyosan megrongálta a híd közúti és vasúti szakaszát, ami nagyszabású javítási munkálatokat indított el, amelyek azóta befejeződtek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó