2023, október 3.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

Zaharova: az USA ismét hazudott arról, hogy Oroszország elutasítja a tárgyalásokat

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keményen támadta Washingtont azon állítások miatt, hogy Moszkva elutasította a Kijevvel folytatott béketárgyalásokat.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy “jelenleg nem folynak béketárgyalások Oroszországgal, mert Oroszország elutasította az értelmes béketárgyalásokat”.

Még aznap később Zaharova a Telegramban azt írta: “Pontosan tudják, hogy ők mondták Zelenszkijnek, hogy 2022 áprilisában vonuljon vissza a béketárgyalásoktól, ők okozták Kijev 2022 szeptemberében elfogadott rendeletét, amely tiltja a tárgyalásokat Oroszországgal, egész évben hangoztatják, hogy nem alkalmas az idő a tárgyalásokra, de mégis Oroszországot hibáztatják”.

Zaharova azt is tanácsolta Millernek, hogy olvassa el Antony Blinken amerikai külügyminiszter áprilisban adott interjúját. Nyilvánvalóan Blinken a Funke Media Groupnak adott megjegyzéseire utalt, amelyben azt mondta, hogy nem támogatja a tárgyalások megkezdésének gondolatát, miközben üdvözölte Kijev ellentámadását.

A múlt héten több mint 40 ország magas rangú tisztviselői vettek részt egy csúcstalálkozón Szaúd-Arábiában az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Oroszországot nem hívták meg, és Moszkva értelmetlennek nevezte a részvétele nélküli tárgyalásokat.

A tárgyalások után Kijev közölte, hogy elutasította a kompromisszum minden pontját, és nem mondott le “békeformulájáról” – egy tíz követelésből álló, Oroszország részéről feltétel nélküli megadást jelentő követeléscsomagról, amelyet Moszkva “haszontalan ultimátumnak” tekint, amely csak a konfliktus meghosszabbítását szolgálja.

A múlt héten az orosz védelmi minisztérium becslése szerint június és július folyamán Ukrajna több mint 43 ezer fős veszteséget szenvedett, amikor folytatta ellentámadását az orosz állások ellen. A minisztérium adatai szerint ebben az időszakban több mint 4900 nehézfegyverzetet semmisítettek meg.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó