2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Zaharova: az EU mára már nem több, mint a NATO “gazdasági részlege”

Az Európai Unió “a NATO gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó részlegének” szintjére süllyedt – közölte szombaton Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Az EU külügyi vezetője, Josep Borrell ukrajnai látogatását követően tweetelte: “Ezt a háborút a csatatéren kell megnyerni”. A diplomatától származó harcias megjegyzésre reagált a szóvivő.

“Ennyit a “gazdasági szervezetről”. Ez már nem az Európai Unió. Ez csak a NATO gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó részlege” – írta Zaharova.

Az Ukrajna elleni orosz hadművelet február 24-i megindulása óta a NATO-országok jelentősen megnövelték a Kijevbe irányuló, amúgy is jelentős fegyver- és lőszer-szállításaikat. Ugyanakkor távol maradtak attól, hogy közvetlen katonai konfrontációba lépjenek Oroszországgal.

Két nappal ezelőtt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sürgette a NATO-országokat, hogy továbbra is lássák el Kijevet “fegyverekkel, fegyverekkel és fegyverekkel”, azzal magyarázva, hogy az Oroszország elleni harccal Ukrajna nemcsak magát védi, hanem a szövetség tagjainak biztonságát is erősíti.

Moszkva február végén küldött csapatokat Ukrajnába, miután Kijev nem hajtotta végre a 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Oroszország végül elismerte a köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött minszki békemegállapodás célja az volt, hogy rendezze ezeknek a régióknak a státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország azóta azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó