2022, október 3.
15.8 C
Budapest
12.8 C
Moszkva
Array

Zaharova: az amerikaiak megpróbáltak beszervezni egy orosz diplomatát

Az amerikai titkosszolgálatok megkíséreltek beszervezni egy orosz diplomatát, amikor éppen gyógyszert vásárolt az azóta elhunyt Jevgenyij Primakov volt orosz kormányfőnek – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Orosz hírportálok szerint Marija Zaharova a “Rosszija 1” tévécsatornának adott interjúban számolt be az esetről vasárnap.

Zaharova szerint az Egyesült Államokban találtak olyan gyógyszert, amely a súlyos beteg Primakov gyógykezeléséhez kellett. Az orvosság megvásárlásával az egyik orosz diplomatát bízták meg, Oroszországból körülbelül 10 ezer dollárt utaltak át számára, melyet Primakov családja és barátai gyűjtötték össze.

Zaharova kiemelte, hogy minden formaságot betartottak, minden igazolás rendelkezésre állt és minden orvosi receptet felírtak. Abban a pillanatban, amikor a diplomata belépett a gyógyszertárba, az amerikai titkosszolgálatok munkatársai léptek oda hozzá, lekísérték az üzlethelyiség alagsorába, ahol nem működött a mobilhálózat, és egy órán át beszéltek vele.

Zaharova szerint a beszélgetés inkább egy beszervezési kísérletre hasonlított, semmint valamilyen társalgásra. A diplomatára megpróbáltak “ráijeszteni”, illegális gyógyszer-kereskedelemmel vádolták. Végül az orvosságot elkobozták tőle, a pénzt pedig nem adták vissza.

Az orosz külügyminisztérium képviselője azt is elmondta, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter a vádat elfogadhatatlannak nevezte. Az amerikai külügyminisztérium “minden tőle telhetőt megtett, hogy ez a orvosság eljuthasson” Oroszországba – tette hozzá a szóvivő.

“Sajnos ez sok időt elvett. Az idő végül kevésnek bizonyult” – hangsúlyozta Zaharova.

Jóllehet Kerry is beavatkozott, az orosz diplomata később utasítást kapott az Amerikai Egyesült Államok elhagyására.

Jevgenyij Primakov 1998-99-ben vezette az orosz kormányt. A politikus 2015. június 26-án halt meg májrákban. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...