2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Zaharova: a nyugati békejavaslatokat nehéz komolyan venni

Azok, akik azt gondolják, hogy Oroszország “megragad bármilyen nyugati javaslatot” a rendezésről, semmit sem értenek a jelenlegi ukrajnai helyzetből – mondta szerdán Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő, kommentálva az olasz béketervről szóló híreket.

Az olasz javaslatot a La Repubblica című lap hozta nyilvánosságra a múlt héten, Moszkva Ukrajnában zajló katonai műveletével kapcsolatban. A négylépcsős béketerv állítólag tűzszünetet, az ukrajnai frontvonal demilitarizálását, a Krím és a Donbassz köztársaságok státuszának diplomáciai rendezését, valamint egy átfogó megállapodást tartalmaz az európai biztonságról.

Egy sajtótájékoztatón Zaharova azt mondta, “lehetetlen elhinni”, de Moszkva eddig nem kapott semmilyen javaslatot Rómától. Ezért csak az állítólagos tervről szóló médiajelentésekre tudott kitérni.

Ezeket a jelentéseket elnézve, a javaslatok “annyira elrugaszkodottnak tűnnek a valóságtól, hogy nehéz őket komolyan venni” – mondta.

“Furcsa elképzelés, hogy Moszkva olyan békekezdeményezésekben lehet érdekelt, amelyek az Oroszországi Föderáció elleni szankciók további szigorításának és a kijevi rezsim további katonai támogatásának logikáját helyezik előtérbe”.

A bejelentett javaslatokat a “fotel-teoretizálás” példájának minősítve azt mondta:

“lehetetlen egyik kezünkkel fegyverekkel ellátni az ukrajnai neonácikat, a másik kezünkkel pedig a helyzet megmentésére vonatkozó tervekkel előállni”.

Az olasz javaslatok, a ” valós ukrajnai események” megértésének hiányáról tanúskodnak – mondta Zaharova.

“De talán egyszerűen abból indulnak ki, hogy az orosz fél minden nyugati javaslatot megragad, bármilyen abszurd is legyen az. De ebben az esetben alapvetően semmit sem értenek a jelenlegi helyzetből” – tette hozzá.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ilyen javaslatok megjelenése azt mutathatja, hogy Róma talán “kezd elgondolkodni annak a katonai pszichózisnak a nyomasztó következményein, amelyet a Nyugat reakciója okozott Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletére” – és a feltételezett terv lehet egy kísérlet arra, hogy “alternatívákat kínáljon a jelenlegi eszkalációra, amely azzal fenyeget, hogy teljes körű katonai konfliktusba torkollik Oroszország és a NATO között”.

Zakharova szerint Oroszország hivatalosan reagálni fog az olasz javaslatokra, ha azokat elküldik Moszkvának, “miután a médiában napok óta PR-t folytattak”.

Zaharova megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök kijelentette, hogy

“minden olyan békejavaslatot, amelyet pusztán a NATO és a nyugati világrend érdekében építettek fel, egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni”.

“Vagy inkább azt kellene mondani a szerzőiknek, hogy menjenek egy bizonyos irányba” – mondta Medvegyev.

A La Repubblica szerint az olasz kormány megosztotta javaslatait Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral és vezető nyugati hatalmakkal.

Az ukrán külügyminisztérium korábban megerősítette, hogy Olaszország megosztotta “elképzelését” Kijevvel, és a kormány tanulmányozza azt. Ukrajna azonban megismételte, hogy nem egyezik bele semmilyen olyan rendezésbe, amely nem tartja tiszteletben a 2014 előtti határait, ami kétségessé teszi a terv megvalósíthatóságát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...