2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zaharova: a meggyilkolt orosz haditudósító veszélyt jelentett a kijevi rezsim számára

Az orosz újságírók folyamatos halálos fenyegetésekkel néznek szembe a kijevi rezsim és annak támogatói részéről – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a Telegram-csatornáján egy ismert orosz haditudósító, Vladlen Tatarszkij halála kapcsán. A férfi vasárnap korábban egy robbantásos merényletben vesztette életét.

Tatarszkij veszélyt jelentett, és szakmai tevékenységével “gyűlöletet keltett a kijevi rezsimben” – állította Zaharova. Részvétét fejezte ki a férfi családjának, aki sok más orosz haditudósítóhoz hasonlóan továbbra is bátran dolgozott azon, hogy tájékoztassa a világot arról, mi is történik valójában Ukrajnában.

Az orosz riportereket “üldözik, szó szerint különleges címkékkel bélyegzik meg az amerikai internetes monopóliumok tulajdonában lévő digitális platformokon, és boszorkányüldözésnek vannak kitéve a nyugati médiában” – mondta Zaharova, hozzátéve, hogy a nemzetközi jogvédő csoportok és az illetékes szervezetek egyszerűen “csendben figyelmen kívül hagyják” ezt a kérdést.

Az orosz újságírók elleni gyilkosságok egyike sem váltott ki semmi részvétet Nyugaton, miközben a kijevi hangok gyakran “sikerként” jellemzik azokat – állította a szóvivő.

“A reakció hiánya a Fehér Házban, a Downing Streeten és az Elysée-palotában… önmagáért beszél” – tette hozzá.

A haditudósító egy szentpétervári kávézót megrázó robbanásban vesztette életét, ahol éppen előadást tartott és támogatóival találkozott. Legalább 30 másik ember megsérült. Az orosz hatóságok még vizsgálják az eset részleteit, és hivatalosan nem nyilatkoztak arról, hogy ki állhat a robbanás mögött.

Tatarszkij, aki háborús bloggerként és riporterként vált ismertté Oroszországban, a 2014-es Majdan-puccsot követően csatlakozott a donbasszi milíciákhoz, és 2019-ig szolgált a helyi erőknél. Kijev 2023 januárjában szankciós feketelistára tette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó