2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

WSJ: Zelenszkij napokkal az orosz offenzíva előtt elutasította a békeajánlatot

Olaf Scholz német kancellár néhány nappal az orosz katonai offenzíva megindulása előtt békeajánlatot tett Volodimir Zelenszkijnek, de az ukrán elnök elutasította azt – közölte a Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.

Scholz kevesebb mint egy héttel az orosz erők február 24-i ukrajnai hadművelete előtt tette meg azt, amit az amerikai lap “egy utolsó kísérletnek nevezett a Moszkva és Kijev közötti megegyezés érdekében”.

A kancellár február 19-én Münchenben azt mondta Zelenszkijnek, hogy “Ukrajnának le kellene mondania NATO-törekvéseiről és semlegességet kellene hirdetnie a Nyugat és Oroszország közötti szélesebb körű európai biztonsági alku részeként” – írja a lap. A napilap azt is állítja, hogy “az egyezményt Putyin és Biden írná alá, akik közösen garantálnák Ukrajna biztonságát”.

Zelenszkij azonban elutasította az engedményre és a konfrontáció elkerülésére tett ajánlatot, mondván, hogy “Putyin orosz elnökben nem lehet bízni egy ilyen megállapodás betartásában, és hogy az ukránok többsége a NATO-hoz akar csatlakozni” – írja a WSJ, anélkül, hogy felfedné az információ forrásait.

“Válasza miatt a német tisztviselők aggódtak, hogy a elszálltak a béke esélyei” – mutat rá a jelentés.

Scholz és Zelenszkij valóban találkozott aznap a müncheni biztonsági konferencia margóján, ahol mindketten beszédet mondtak.

Oroszország február végén indított hadműveletet, miután Ukrajna nem hajtotta végre a 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodások célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a lázadó régiók erőszakos visszafoglalását tervezi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...