2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

WSJ: Washington akadályokba ütközött az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákkal kapcsolatban

A Biden-kormányzat kénytelen lehet a reméltnél gyengébb vagy túlságosan homályos ígéreteket tenni az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciák terén, mivel Washington nem biztos, hogy garantálni tudja a Kijevnek szánt katonai kiadások szükséges szintjét a következő években – jelentette kedden a The Wall Street Journal.

A lap szerint Washington reméli, hogy a következő hetekben második találkozót tart Kijevvel, a vilniusi NATO-csúcson tartott G7-találkozón tett kötelezettségvállalásokra építve.

A Fehér Házban azonban nincs konszenzus arról, hogy az ígéretek mennyire legyenek részletesek, tekintettel arra, hogy egy új kormányzat – amennyiben Joe Biden elnököt nem választják újra 2024-ben – könnyen visszavonhat bármilyen ígéretet – írta a lap egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselőkre hivatkozva.

Az amerikai törvények szerint a kötelező erejű nemzetközi megállapodásokat a szenátus kétharmados szupertöbbségével kell jóváhagyni, amelyet később egy újabb szupertöbbségi szavazással vissza lehet vonni. Bár az elnök bármilyen nemzetközi megállapodást aláírhat, egy jövőbeli fehér házi kormányzat egyoldalúan felmondhatja azt. Az európai fővárosok attól tartanak, hogy Donald Trump volt elnök felülírhat bármilyen ígéretet, amelyet Biden esetleg tesz, ha a 2024 novemberi amerikai elnökválasztáson sikerrel járna – írja a lap.

Ennek következtében a Biden-kormányzat egy olyan egyetértési memorandumot fontolgat, amelyhez nem lenne szükség kongresszusi jóváhagyásra, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna megállapodjon. Támogatási csomagok nélkül azonban Oroszországot valószínűleg nem fogják visszatartani a különleges katonai művelet folytatásától – állítja a WSJ.

Amennyiben Trump vagy bármely más jövőbeli republikánus elnök a 2024-es amerikai elnökválasztás után csökkentené az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, az európai országok nem lennének képesek pótolni a hiányt a lap szerint. Ezért egyre nagyobb az aggodalom az európai vezetők körében, akik keresik a módját annak, hogy a szövetséges védelmi iparágak hogyan tudnák előállítani az Ukrajnának ígért katonai segítséget.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó