2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

WSJ: Oroszország új piacokat talált és minden eddiginél nagyobb olajbevételhez jutott

A világ néhány legnagyobb gazdaságának növekvő olajkereslete hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország majdnem annyi nyersolajat exportáljon, mint az ukrajnai konfliktus és az azt követő nyugati szankciók előtt – jelentette hétfőn a Wall Street Journal (WSJ).

Ráadásul az emelkedő globális nyersolajárak, amelyek jelenleg hordónként 100 dollár körül mozognak, az egekbe repítették Oroszország olajbevételeit.

“Oroszország úszik a pénzben” – mondta a lapnak Elina Ribakova, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet helyettes vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy az ország idén júliusig 97 milliárd dollárt keresett olaj- és gázeladásokból, ebből közel 74 milliárd dollár a nyersolaj értékesítéséből származott.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint Oroszország csak júliusban naponta 7,4 millió hordó nyersolajat és olyan termékeket, mint a dízel és a benzin, pumpált a világpiacra. Ez a szám az év eleje óta csak mintegy 600 000 hordóval csökkent naponta.

Az orosz energiaexport fellendült, mivel az országnak sikerült “új vevőket, új fizetési módokat, új kereskedőket és az export finanszírozásának új módjait” találnia – írja a média olajkereskedőkre, korábbi orosz ipari vezetőkre és hajózási tisztviselőkre hivatkozva.

“Eljött a felismerés, hogy a világnak olajra van szüksége, és senki sem elég bátor ahhoz, hogy napi 7,5 millió hordó orosz olajat és olajterméket embargóval sújtson” – mondta Szergej Vakulenko elemző és volt orosz energetikai vezető.

Amint a nyugati vásárlók és csendes-óceáni szövetségeseik úgy döntöttek, hogy csökkentik az orosz olaj importját, a mennyiségek nagy részét Ázsiába és a Közel-Keletre irányították át, ahol az országok úgy döntöttek, hogy nem foglalnak állást az orosz-ukrán konfliktusban.

Az indiai vállalatok a szinte nulla orosz olajimportról közel napi egymillió hordóra emelkedtek. Az állami tulajdonban lévő Indian Oil szerződést kötött a Rosznyeftel, hogy 2028-ig leköti a szállításokat.

“Az orosz olaj új utat fog találni Indiába, Kínába és más piacokra” – mondta Jevgenyij Gribov, a Lukoil PJSC egy korábbi vezetője, akit a média idézett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...