2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

WSJ: a németek vizsgálják, hogy volt-e lengyel szál az Északi Áramlat elleni támadásban

Német nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy Lengyelországnak volt-e szerepe az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptemberi megsemmisítésében – állítja a Wall Street Journal (WSJ).

Berlini tisztviselők állítólag úgy vélik, hogy feltételezett ukrán szabotőrök a szomszédos országot operatív bázisként használták a robbanások előkészítése során.

A WSJ szombati cikkében azt állította, hogy a német szövetségi bűnügyi hivatalnak sikerült visszakövetnie az Andromeda jacht teljes útvonalát, amelyet állítólag az akcióban használtak.

A hajó neve korábban több más médium által közzétett beszámolókban is felbukkant.

A lap szerint a német tisztviselők mostanra megállapították, hogy a jacht minden egyes olyan helyszínt megkerült, ahol később a robbanások történtek. A nyomozók állítólag az Andromeda rádió- és navigációs berendezéseiből, valamint a gyanúsítottak által használt műholdas és mobiltelefonokból, illetve Gmail-fiókokból kinyert adatok tanulmányozása után jutottak erre a következtetésre.

Bár az elkövetők feltehetően ukránok voltak, a német hatóságok azt is tudomásul vették, hogy a jachtot a Feeria Lwowa nevű varsói székhelyű, ukrán tulajdonú utazási iroda segítségével bérelték – állította az amerikai lap.

A német nyomozók állítólag arra gyanakodnak, hogy a cég az ukrán hírszerzés fedőcége.

A furgonnak, amellyel a gyanúsítottak az Andromeda fedélzetre szállása előtt a német kikötőbe érkeztek, lengyel rendszámtáblája is volt – jegyezte meg a WSJ.

A kiadvány névtelenül nyilatkozó német tisztviselőket idézett, akik szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy a lengyel kormánynak köze lenne magához a bűncselekményhez.

A németországi ügyészség szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a nyomozók azon dolgoznak, hogy elegendő bizonyítékot szerezzenek a nemzetközi elfogatóparancs kiadásához.

Ukrajna határozottan tagadta, hogy köze lenne a víz alatti robbantásokhoz, amelyek megrongálták a Balti-tengeren keresztül Oroszországból Németországba földgázt szállító vezetékeket.

A hét elején a The Grayzone független amerikai médiaorgánum azt állította, hogy riporterei egy olyan búvárcsizmát találtak, amely hasonlít az amerikai és az ukrán katonai búvárok által a múlt hónapban a helyszínen tett expedíció során használtakhoz.

Eközben februárban Seymour Hersh Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró közzétett egy jelentést, amelyben azt állította, hogy az Egyesült Államoknak köze volt a szabotázshoz.

Míg Washington gyorsan tagadta a vádakat, Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén azt mondta, hogy “teljes mértékben egyetért” Hersh megállapításaival.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó