2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Kanada szankciós listájára került a volt ukrán elnök, Viktor Janukovics és fia is

A kanadai kormány szombaton felvette Viktor Janukovics volt ukrán elnököt és fiát, Alekszandrt a szankciós listájára, azzal vádolva őket, hogy kapcsolatban állnak az ukrán kulturális tárgyak “ellopásával” és a Kreml az ukrán kultúra “oroszosítására” irányuló állítólagos erőfeszítéseivel.

A szankcionált személyek listáján Janukovicson kívül szerepel többek között Alekszandr Kuzmenko, a Herszon régió kulturális minisztere, Danyiil Bezzsonov, a Donyecki Népköztársaság volt tájékoztatási miniszterhelyettese, valamint Jurij Podoljaka ukrán blogger is.

A feketelistára kerültek többek között a krími és a herszoni régió kulturális minisztériumai, a zaporozsjei és a herszoni oktatási és tudományos minisztérium, valamint több múzeum és médium.

“A szankcionált személyek listáján olyan ukránok szerepelnek, akik múzeumokban és más kulturális központokban dolgoznak, és együttműködnek Oroszországgal. Ide tartoznak az ideiglenesen megszállt ukrajnai területeken újonnan létrehozott szervezetek is, például az úgynevezett oktatási és kulturális minisztériumok” – áll a Global Affairs Canada szombati közleményében.

Az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik által személyi szankciókkal sújtottak többsége olyan orosz állampolgár – katonai parancsnokok, politikusok és üzletemberek, beleértve a családtagokat is -, akiket a Kremlhez közel állónak tartanak. Azonban egyre gyakrabban kerülnek célkeresztbe az Oroszországhoz csatlakozott területeken kormányzati tisztségeket betöltő, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozó ukrán állampolgárok is.

“Mivel Oroszország megpróbálja erőszakkal ráerőltetni kultúráját és oktatását Ukrajna ideiglenesen megszállt területeire, ezek a szankciók további költségeket rónak az úgynevezett hatóságokra Ukrajna orosz erők által illegálisan megszállt területein az ukrán kultúra és identitás védelme érdekében” – tette hozzá Ottawa.

A Krím félsziget 2014-ig Ukrajnához tartozott, amikor is népszavazáson Oroszországgal történő újraegyesülés mellett szavazott, miután a Majdan puccs a demokratikusan megválasztott kijevi kormány megdöntését eredményezte.

Janukovics kénytelen volt elmenekülni Ukrajnából, és Oroszországban kapott menedékjogot. 2019-ben egy ukrán bíróság távollétében 13 év börtönbüntetésre ítélte hazaárulásért, egy olyan bírósági döntésben, amelyről azt mondta korábban, hogy “semmi köze a törvényhez”. A kanadai kormány nem tisztázta, hogy pontosan hogyan kapcsolódik ő vagy a fia állítólag az ukrán kulturális tárgyak “ellopásához”.

A Donyecki Népköztársaság és a szomszédos Luganszki Népköztársaság azóta is konfliktusban áll Kijevvel, miután megtagadták a puccs elismerését és kikiáltották függetlenségüket. A két terület tavaly októberben hivatalosan Oroszország részévé vált, Zaporozsjei és Herszon régiókkal együtt, miután a népszavazásokon a helyi lakosság elsöprő többséggel igennel szavazott a csatlakozásra.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó