2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Washington Post: az USA szerint a nyugati vadászgépek nem segítenek Ukrajnán

Még ha Ukrajna kap is modern, nyugati gyártmányú repülőgépeket, azok kevéssé lesznek hasznosak Oroszország erős légvédelme miatt – jelentette kedden a Washington Post meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Az ukrán ellentámadás közben, amely Moszkva állítása szerint nem ért el áttörést, kijevi tisztviselők fokozták a korszerű repülőgépek, különösen az amerikai tervezésű F-16-osok iránti könyörgéseket, azzal érvelve, hogy azok kulcsszerepet játszhatnának az orosz légierő elleni küzdelemben.

Bár Kijev nyugati támogatói bejelentették, hogy ukrán pilótákat képeznek ki a repülőgépek vezetésére, még nem adtak zöld utat a szállításuknak.

A Washington Post szerint az ukrán tisztviselők szemrehányást tettek nyugati kollégáiknak, azt állítva, hogy ha ők ugyanabban a helyzetben lennének, mint Kijev, akkor soha nem indítottak volna nagyszabású offenzívát légi támogatás nélkül.

“Tehát azt mondani, hogy ez az offenzíva lassú vagy túl gyors, legalábbis nevetséges ezt azoktól hallani, akiknek fogalmuk sincs, miről van szó” – mondta a lapnak Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

A Postnak nyilatkozó, meg nem nevezett amerikai tisztségviselők szerint azonban “a nyugati repülőgépeknek a jelenlegi körülmények között kevés haszna lenne” Ukrajna számára Oroszország kiterjedt légvédelme miatt. Ehelyett az egyik forrás szerint Kijev legjobb taktikája az lenne, ha “kombinált fegyveres megközelítésre” támaszkodna.

Egy másik amerikai tisztviselő a lapnak elmondta, hogy bár Washington kiképezte a kijevi csapatokat arra, hogyan vezessenek támadó manővereket, és aknaszedő felszereléssel látta el őket, még mindig küzdenek az erős orosz páncéltörő védelem és a dróncsapások elhárításával.

“Nem becsüljük le, vagy nem becsüljük alá, hogy ez egy nagyon nehéz helyzet” – tette hozzá a forrás.

A Bloomberg F-16-os pilótákra hivatkozva májusban arról számolt be, hogy bár a vadászgépek mindenképpen segítenének Kijevnek, de nem lennének “sorsfordítók (game changer)”, mert radarjaik és rakétarendszereik gyengébbek a modern orosz felszereléseknél. Ez azt jelentené, hogy a harci gépeket vagy védelmi céllal, vagy nagy kockázatú műveletek részeként használnák.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy ha a Nyugat folytatja az F-16-osok szállítását Ukrajnába, a repülőgépek más fegyverekhez hasonlóan “elégnek”. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az F-16-osok szállítása eszkalációs lépés lenne, mivel azok nukleáris fegyvereket hordozhatnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó