2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Washington Post: az USA figyelmeztette Kijevet, hogy nem tudják megtartani Bahmutot

Az amerikai kormányzat figyelmeztette a kijevi kormányt, hogy az ukrán fegyveres erők nem lesznek képesek megtartani Artyomovszk (ukrán nevén Bakhmut) városát, és azt tanácsolta neki, hogy vonja ki csapatait a városból – jelentette a Washington Post kiszivárgott titkos dokumentumokra hivatkozva.

Az egyik dokumentum szerint Washington már januárban figyelmeztette Kijevet, hogy az orosz csapatok bekeríthetik Bahmutot.

A “szigorúan titkosnak” minősített dokumentum szerint a november óta tartó folyamatos orosz előrenyomulás “veszélyeztette Ukrajna képességét, hogy megtartsa a várost”, és az ukrán erőket valószínűleg “a bekerítés veszélye fenyegeti, hacsak nem vonulnak vissza a következő egy hónapon belül”.

A lap szerint mindezeket a figyelmeztetéseket a kijevi kormány figyelmen kívül hagyta.

Az orosz erők Artyomovszk városának csaknem 90 százalékát ellenőrzésük alá vonták, “és az előrenyomulásuk elkerülhetetlen” – mondta a TASZSZ hírügynökségnek Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetőjének tanácsadója.

Az orosz erők meghiúsították az ukrán hadsereg ellentámadási kísérleteit az Artyomovszkban és a Donyecki Népköztársaság néhány településén lévő támadócsapatok ellen – közölte Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó