2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz

Oroszország nem engedheti és nem is fogja megengedni, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Leonyid Ivlev vezérőrnagy, a Krími területről származó állami duma képviselője.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijevi látogatása során azt mondta, hogy Ukrajna végül csatlakozni fog a szövetséghez.

“Oroszország számára Ukrajna NATO-csatlakozása egy állandó katonai veszélyforrás megjelenését jelenti. Oroszország ezt nem tudja és nem is fogja megengedni” – mondta Ivlev.

Szerinte Stoltenberg nyilatkozatával ismét megerősítette a szövetség részvételét a katonai konfliktusban Ukrajna oldalán.

“A NATO fegyverekkel és katonai felszereléssel látja el Ukrajnát, katonákat képez ki, és ezzel a nyilatkozatával Stoltenberg fokozza a háborút” – zárta a képviselő.

2022 szeptember végén Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban kéri a NATO-tagságot. Jake Sullivan nemzetbiztonsági ügyekért felelős amerikai főtanácsadó erre reagálva azt mondta, hogy egy ilyen eljárás nem időszerű. Stoltenberg ugyanakkor Zelenszkij nyilatkozatát kommentálva elismerte a blokk változatlan álláspontját az egyes országok útjának meghatározásához való jogáról és a “nyitott ajtók” politikájáról, de hangsúlyozta, hogy a szövetség arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy segítse Kijevet önmaga megvédésében.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár közölte, hogy a Kreml hallotta Zelenszkij kérelmét Ukrajna NATO csatlakozásához, és azt, hogy ez különböző reakciókat váltott ki. Elmondta, hogy Moszkva szorosan figyeli a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy Kijev törekvései a szövetséghez csatlakozásra volt az egyik oka annak, hogy Oroszország különleges műveletet indított Ukrajnában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...

Az orosz légierő meghiúsította egy ukrán kommandós egység partraszállását a Krím félszigeten

Az orosz légierő meghiúsította az ukrán kommandósok partraszállási kísérletét a Krímben - közölte az orosz védelmi minisztérium szerda reggel közleményben. A védelmi minisztérium szerint egy...
spot_img

Videó