2022, július 1.
34.7 C
Budapest
20.6 C
Moszkva

Washington jogellenesen vezényelt egy páncélos dandárt Lengyelországba

Úgy vezényelt egy újabb teljes felszerelésű páncélos dandárt Lengyelországba az Egyesült Államok, hogy egy másiknak csak a személyi állományát vonta ki térségből, ami ellentétes az Oroszország és a NATO alapszerződésével – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Konasenkov szerint az amerikai katonai vezetés a Zapad-2017 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlat körül keltett “hisztériát” felhasználva, “csöndesen” teljes hadfelszereléssel vezényelte Lengyelországba az amerikai 2. páncélos dandár alegységeit, eközben pedig a lengyel és baltikumi állomáshelyeikről “kirotált” 3. páncélos dandár hadfelszerelését a helyszínen hagyta. A vezérőrnagy rámutatott, hogy e tankok és páncélozott harcjárművek legénységét két órán belül vissza lehet hozni a ramsteini amerikai támaszpontról.

“Ellentétben a NATO és az Egyesült Államok azon összes bejelentésével, hogy +jelentéktelen+ erőket vontak össze az orosz határ közelében, oda de facto nem egy dandárt, hanem az Egyesült Államok fegyveres erejének egy gépesített hadosztályát vezényelték” – áll Konasenkov közleményében.

A tábornok szerint a balti országoknak és a lengyeleknek az állítólagos orosz fenyegetés miatt kitört “hisztériája” nem volt más, mint “csalárdul előadott tájékoztatási függöny” a Pentagon fenti műveletének elleplezésére.

Konasenkov rámutatott, hogy a 2. amerikai dandárnak a 3. dandár által hátrahagyott haditechnikát – csaknem 90 Abrams páncélost, Paladin önjáró lövegeket és 140 Bradley páncélozott harcjárművet – kellett volna átvennie, hogy ne sérüljön az Oroszország és a NATO között 1997-ben megkötött alapszerződés.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke Facebook-bejegyzésben követelt magyarázatot a történtekre.

A trükk nem sikerült

“Figyelmeztetni szeretném a NATO-t, hogy a trükk nem sikerült, a manővert észrevettük, és szeretnénk érthető magyarázatot kapni erre a veszélyes lépésre, nem azon a szinten, hogy +Lengyelországban megijedtek a hadgyakorlattól+. Ne keverjük össze az okot az ürüggyel” – írta a szenátor.

A szeptember 14. és 20. között tartott, kizárólag védelmi terrorelhárító jellegű Zapad-2017 hadgyakorlaton a hivatalos tájékoztatás szerint mintegy 12 700 katona, valamint 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vett részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és a Pszkovi megyében.

Moszkva mintegy 5500, Minszk pedig mintegy 7200 katonát mozgósított.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 6-án jelentette be, hogy az orosz egységek visszatértek állomáshelyeikre. Szavai szerint a hadgyakorlaton 50 ország 95 megfigyelője volt jelen.

Nyugaton és Ukrajnában persze invázióról beszéltek a Zapad-2017 kapcsán

A kétéves rendszerességgel megtartott gyakorlattal kapcsolatban több nyugati sajtóorgánum és politikus részéről az a vád fogalmazódott meg, hogy az igazából csak álcaként szolgál a Baltikum vagy Ukrajna elleni invázióhoz és arra valójában 100 ezer katonát mozgósítottak Oroszországban. Az ukrán katonai vezetés részéről elhangzott olyan állítás is, hogy az orosz egységek a manőverek után nem tértek vissza Fehéroroszországból.

Sojgu megfogalmazása szerint az orosz-fehérorosz hadgyakorlat “példátlan tájékoztatási nyomás” alatt folyt. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS