2023, október 2.
16.7 C
Budapest
10.9 C
Moszkva

Vucic az EU-t bírálta, amiért Ukrajnát favorizálja a csatlakozásra

Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy az Ukrajnának felajánlott gyorsított út az uniós tagsághoz azt mutatja, hogy Szerbia saját tagsági kérelmének politikai támogatása “soha nem volt meg számunkra”.

“Semmi bajom az ukránokkal” – mondta Vučić a Financial Timesnak vasárnap. Hozzátette azonban, hogy a Kijev tagsági kérelmének uniós szintű támogatása “azt mutatja, hogy ilyen politikai támogatás soha nem volt számunkra”.

Ukrajna tavaly februárban kérte felvételét az Európai Unióba, és négy hónappal később hivatalosan is megkapta a tagjelölti státuszt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai, az Unió helyzetéről szóló éves beszédében kijelentette, hogy Ukrajna “teljessé tenné uniónkat”, és hogy “egyértelműen Európa stratégiai és biztonsági érdeke”, hogy Ukrajna, valamint a Nyugat-Balkán csatlakozzon a blokkhoz.

Szerbia ezzel szemben 2009-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, és 2012-ig kellett várnia a tagjelölti státusz elnyerésére, majd 2014-ig a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Belgrád pályázata azóta is húzódik, mivel Brüsszel nyomást gyakorol Vučićra, hogy a tagság esélyeinek növelése érdekében szankcionálja Oroszországot és ismerje el a szakadár Koszovó tartományt.

Vucic a Financial Timesnak nyilatkozva azzal érvelt, hogy országa jelenleg “sokkal jobb állapotban van, mint Románia és Bulgária 2007-ben, amikor csatlakoztak az EU-hoz”. Ezután felvetette, hogy a blokk hamarosan pénzügyi szempontból képtelen lesz új tagokat felvenni.

“2025-ről hallottunk, most 2030-ról van szó… ez hét év” – mondta a brit lapnak. “Ki tudja, mi lesz hét év múlva? Az EU felvevőképessége nem nagyobb, mint volt. Van tíz nettó befizető és 17 ország, amelyik elveszi a pénzüket. Egyik sem szeretne több tagot a befizetési listáján tudni”.

A 2030-as dátumot Charles Michel, az Európai Tanács elnöke említette egy múlt havi szlovéniai konferencián. Mivel öt nyugat-balkáni ország és Koszovó is verseng a tagságért, Michel nem közölte, hogy mely országok élveznek majd prioritást, csak annyit mondott, hogy egyes csatlakozások még 2030 előtt megkezdődnek.

Eközben, annak ellenére, hogy von der Leyen nyilvánosan támogatja Ukrajna tagságát, az EU tisztviselői állítólag úgy vélik, hogy az országban elharapózó korrupció a csatlakozás útjában állhat. Továbbá az Ukrajna és kelet-európai szomszédai között a gabonaimport miatt kiéleződő vita miatt ezek az országok visszatarthatják támogatásukat Kijev csatlakozási kérelméhez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó