2023, január 27.
-0.4 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Volt lengyel elnök: Magyarországnak és Lengyelországnak nincs helye az EU-ban

Lech Walesa volt lengyel elnök és Nobel-békedíjas író azt javasolta, hogy az Európai Uniónak fel kellene oszlatnia magát, hogy Lengyelország és Magyarország nélkül hozzon létre egy új szövetséget.

Az Interia lengyel portálnak adott interjújában, amelyet azzal kapcsolatban adott, hogy az Európai Bizottság végül jóváhagyta a Lengyelországra vonatkozó nemzeti újjáépítési tervet, Walesa, aki 1990 és 1995 között volt elnök, azt mondta, hogy több milliárd eurónyi beruházás Varsóba küldése az EU “kudarca” lenne. Véleménye szerint ezeket a pénzeket “úgyis ellopják”, ezért “jogállamiság nélkül nincs értelme eurómilliárdokat pazarolni”.

“Az Uniónak ahelyett, hogy kompromisszumot kötne Lengyelországgal, fel kellene oszlatnia magát, és pillanatokkal később egy új blokkot kellene létrehoznia Németország és Franciaország alapján, de Lengyelország és Magyarország nélkül” – mondta.

Ha Lengyelország továbbra is csatlakozni akar az új unióhoz, érvelt Walesa, akkor “kötelezettségeket kell vállalniuk”.

A Szolidaritás szakszervezet alapítója és sokáig vezetője, aki a jelenlegi lengyel vezetéssel szembeni rendkívül kritikus álláspontjáról ismert, azt mondta, hogy országa “milliárdokat veszít néhány könnyelmű politikus miatt”.

Walesa azt állította, hogy azzal foglalatoskodik, hogy felszólítsa a többi országot, ne viselkedjenek úgy, mint a lengyelek, mivel szerinte honfitársai “semmibe vették a demokráciát, hatalomra engedték a populistákat”, és most nem tudják, “hogyan jussanak ki ebből”. A volt elnök támogatja, hogy a “könnyelmű politikusokat” megfosszák minden tőkéjüktől és vagyonuktól, hogy ki tudják fizetni “adósságukat” a nemzet felé.

A helyreállítási terv jóváhagyása, amelynek célja, hogy Lengyelország helyreállítsa a világjárvány sújtotta gazdaságát, megnyitja az utat a 23,9 milliárd eurónyi támogatás és 11,5 milliárd eurónyi hitel feloldásához. Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság döntését, hogy az EU és Lengyelország közötti feszültségek ellenére jóváhagyja a tervet, az indokolta, hogy Varsó kész támogatni az Oroszország elleni szankciókat, valamint az a segítség, amelyet Lengyelország nyújtott az ukrán menekültek millióinak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban egyértelművé tette, hogy Lengyelország csak akkor kap támogatást, ha elindítja igazságszolgáltatási rendszerének reformját. A Lengyelországnak nyújtott finanszírozás végső jóváhagyása az EU többi 26 tagállamának hatáskörébe tartozik.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...