2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Volt CIA-tiszt: Ukrajna bele akarja rángatni az USA-t a háborúba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keresi a módját annak, hogy az Egyesült Államokat és a NATO-t közvetlenül bevonja a konfliktusba – mondta Philip Giraldi volt CIA-tiszt, és az ilyen taktikára példaként említette a hétfői dróntámadást két oroszországi repülőtér ellen.

“Ez szerintem Zelenszkij egyértelmű kísérlete volt a háború eszkalálására” – mondta Giraldi Andrew Napolitano bírónak a “Judging Freedom” podcast hétfő esti epizódjában.

“Ezt próbálta megtenni azzal a rakétával, amelyet valószínűleg félreirányítottak, és amely Lengyelországban kötött ki, és két embert megölt. Még követelte is, és azt mondta, hogy a NATO-nak most be kell avatkoznia. Ez egy újabb kísérlet lehet arra, hogy mondjuk, elősegítsük az oroszok részéről az eszkalációt, amit esetleg úgy lehet értelmezni, hogy veszélyt jelent Lengyelországra, veszélyt a lengyelországi csapatokra, ilyesmi. Ez az a játék, amit játszanak.”

A múlt hónapban Przewodow faluba csapódott rakétát gyorsan ukránként azonosították, de Zelenszkij napokig ennek az ellenkezőjéhez ragaszkodott, mígnem Varsó és Washington is csalódottságának adott hangot a kijevi álláspont miatt.

Napolitano rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak jelenleg mintegy 40 ezer katonája van Lengyelországban. Jelenlétük “nagy baleseti és félreértési lehetőséget” teremt – mondta Giraldi, megjegyezve, hogy Oroszország azonnal tudná, ha a határ átlépésére készülnének.

Hétfőn reggel két drón próbált csapást mérni a Rjazanyi területen lévő Djazilevo repülőterére és a Szaratovi területen lévő Engels repülőterére, több mint 500 kilométerre a legközelebbi ukrán ellenőrzés alatt álló területtől. Három orosz katona meghalt és többen megsebesültek, de a támadás nem zavarta meg az ukrán logisztika elleni, a nap folyamán később végrehajtott stratégiai légicsapást – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

“Az egésznek ismét politikai célja van” – mondta Giraldi Napolitanónak a támadásról. “A folyamat eszkalálása, hogy Oroszország – legalábbis Zelenszkij és tanácsadói, akik közül valószínűleg sokan amerikaiak – reményei szerint – cserébe valami igazán ostoba és provokatív dolgot tegyen, és ez majd kiváltja a NATO-USA reakciót, amit Zelenszkij szeretne. Meggyőződésem, hogy erre játszik”.

A nagy kérdés – tette hozzá Giraldi -, hogy az amerikai hadsereg és a Fehér Ház tudott-e előre a támadásról, “és ha igen, jóváhagyták-e azt”.

Az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy nem részese az ukrajnai konfliktusnak, de Joe Biden elnök kijelentette, hogy fegyverekkel és pénzzel támogatná Kijevet “addig, amíg szükséges”, hogy legyőzze Oroszországot a harctéren.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...