2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Vologyin: szimmetrikus válasz kell az orosz vagyon nyugati ellopására

A befagyasztott orosz vagyon nyugati ellopása szimmetrikus választ követel Moszkvától – közölte Vjacseszlav Vologyin, az állami duma elnöke Telegram-csatornáján.

“Néhány európai politikus, élükön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével, a mandátumuk megtartására törekedve és az általuk vezetett államok rossz pénzügyi helyzetére alapozva ismét arról kezdtek beszélni, hogy ellopják hazánk befagyasztott pénzeszközeit, hogy az ő költségükön folytassák Kijev militarizálását. Egy ilyen döntés szimmetrikus választ igényel az Oroszországi Föderáció részéről” – írta.

Ráadásul Vologyin szerint egy ilyen lépéssel a barátságtalan országok sokkal több pénzeszközét fogják elkobozni, mint az Európa területén befagyasztott orosz vagyon.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években az európai országokban romlott a helyzet: az árak emelkednek, a gazdaság recesszióban van, az ipar hanyatlik. Ugyanakkor az EU 85 milliárd eurót költött a kijevi rezsim támogatására.

Ennek eredményeként: a háborút az utolsó ukránig támogató politikusokat olyanok váltják fel, akik elsősorban a belpolitikai problémákkal foglalkoznak” – mondta.

Így Szlovákiában az új miniszterelnök elutasította a kijevi rezsim támogatását a nemzetgazdaság kárára, Németországban a tartományi választások a kormánypárt vereségével végződtek, Magyarországon, ahol a hatóságok kiegyensúlyozott álláspontot képviselnek, a parlament ötödik ciklusra újraválasztotta Orbán Viktort – sorolta Vologyin.

Ezért Európában már nincs meg a korábbi egység, és a legutóbbi csúcstalálkozón a társulás vezetői nem tudtak megállapodni az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós támogatásról – zárta a duma szóvivője.

A héten az uniós vezetők utasították az Európai Bizottságot és Josep Borrell európai diplomáciai vezetőt, hogy véglegesítsék a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség felhasználási mechanizmusára vonatkozó javaslatokat. Ezeket az összegeket Ukrajna pénzügyi támogatására kellene fordítani. Az Európai Bizottság már többször is előállt ilyen kezdeményezésekkel, de az EU-ban még nem jelent meg az ilyen intézkedések jogszabályi alapja.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő lopásnak minősítette az orosz pénzek befagyasztását. Elvira Nabiullina jegybankelnök a maga részéről azt mondta, hogy az orosz hatóságok pereket készítenek elő a nemzetközi tartalékok befagyasztásának megtámadására.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A Kreml reagált Orbán szavaira: Oroszország nem jelent veszélyt arra, aki nem fenyegeti

Oroszország nem jelent veszélyt azokra államokra, amelyekből nem éri fenyegetés, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatos félelmei alaptalanok - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a...

Zaharova: Ukrajna katasztrofális helyzetben van

A jelenlegi fronthelyzet "szörnyű és katasztrofális" Kijev számára, és ebben a szakaszban semmi sem mentheti meg - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő...

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...
spot_img

Videó