2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

VOA: a Pentagon pótolja az ukránok megsemmisített amerikai felszereléseit

A Pentagon kedden fogja bejelenteni az Ukrajna Oroszország elleni harcának támogatására szánt készleteinek újabb elnöki leépítését – jelentette az állami irányítású Amerika Hangja (Voice of America, VOA) névtelenül nyilatkozó tisztviselőkre hivatkozva.

A 325 millió dollár értékű felszerelések között lesznek Stryker és Bradley páncélozott járművek, amelyek “a jelenleg zajló ukrán ellentámadásban megsérült és megsemmisült járműveket pótolhatják” – mondták védelmi források hétfőn az amerikai kormány által finanszírozott hírügynökségnek.

A közelgő segélycsomag lesz a 40. a maga nemében a 2022 februárjában kezdődött orosz-ukrán konfliktus óta.

Washington több mint 100 milliárd dollárt különített el Ukrajnával kapcsolatos kiadásokra, ebből mintegy 40 milliárd dollár közvetlen támogatás.

Az új páncélozott járművek mellett az új csomag a norvég-amerikai gyártású, közepes hatótávolságú, légvédelmi rakétarendszerek (NASAMS) és a Nagy Mobilitású Tüzérségi Rakétarendszerek (HIMARS) lőszereit is tartalmazza majd – közölték a források.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a héten Brüsszelbe látogat, hogy részt vegyen egy sor NATO-találkozón. Az egyik ilyen összejövetel az úgynevezett Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoporté lesz, amely a Washington és szövetségesei által Kijevbe irányuló fegyverszállítások koordinálásának kulcsfontosságú eszköze.

A múlt héten a Pentagon bejelentette, hogy további 2,1 milliárd dollár értékű fegyverzetet biztosít Ukrajnának, bár a csomagban szereplő fegyverek nem az amerikai készletekből származnak, hanem gyártani kell azokat.

A Bloomberg szerint hónapokig vagy évekig is eltarthat, mire a minisztérium szerződést köt az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) égisze alatt ígért fegyverekre.

Kijev a múlt héten indította el régóta várt ellentámadását, amelyben a nyugatiak által biztosított tankokat és egyéb fegyvereket vetette be az orosz védelmi állások ellen. Az offenzíva eddig nagyrészt sikertelen és költséges volt, amit még az Ukrajnával szimpatizáló médiumok is elismertek.

Moszkva a konfliktust az Egyesült Államok által vezetett, Oroszország elleni proxy-háború részének tekinti. Figyelmeztetett, hogy Ukrajna fegyverekkel való elárasztása csak növeli a háború költségeit, de nem változtatja meg annak kimenetelét.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó