2023, október 1.
15.8 C
Budapest
15.2 C
Moszkva

Vlagyimir Putyin Budapesten – percről percre

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos magyarországi látogatása – Kövesse az eseményeket percről percre az Orosz Híreken!

23:41 Feloldotta a TEK a lezárásokat

A Terrorelhárítási Központ (TEK) feloldotta a Vlagyimir Putyin vezette orosz elnöki delegáció látogatásának idejére bevezetett személy- és létesítménybiztonsági intézkedéseit – közölte a szervezet kedden késő este az MTI-vel. A hatóság korábban lezárta az Országház környékén levő utcákat, köztük a rakpart egy szakaszát, a Hősök tere, illetve a Fiumei sírkert környékét, továbbá a Sándor-palota környékét. Az intézkedést a nap folyamán a Sándor-palota és az Országház környékére vonatkozóan meghosszabbították annak érdekében, hogy az orosz elnöki delegáció biztonságosan mozoghasson a budapesti programhelyszínek között. Hajdu János, a TEK főigazgatója az intézkedéseket azzal indokolta, hogy ezeken a helyszíneken résztvevő orosz elnök nemzetközileg védett személy, a vonatkozó kormányrendeletben, valamint a vonatkozó nemzetközi egyezményben foglalt kötelezettségek pedig csak a területre belépők fokozott ellenőrzésével, a belépés és a benntartózkodás korlátozásával biztosítható.

21:31 Orbán: minél előbb rendezni kell az EU és Oroszország viszonyát

Az Európai Unió és Oroszország közötti viszony mielőbbi ésszerű rendezését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott keddi budapesti megbeszélést követően. A magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatón, az Országházban arról is beszélt, hogy bár a Déli Áramlat “elesett”, de továbbra is fontos érdek, hogy érkezzen gáz déli irányból Magyarországra.

A miniszterelnök – miután csaknem két órán át tárgyalt négyszemközt Putyinnal, majd munkavacsorán vettek részt – kifejtette: megbeszélésükön Magyarország és Oroszország megerősítette gazdasági együttműködését, és olyan megállapodások köttettek, amelyek Magyarország érdekeit kiválóan szolgálják. Magyarországnak szüksége van Oroszországra – fogalmazott -, “nekünk, magyaroknak fontos, hogy Oroszország nyitva legyen a magyar termékek előtt, és Magyarországnak érdeke, hogy biztosan, kiszámíthatóan és ésszerű áron juthassunk orosz energiához”.

Orbán Viktor a jelentős sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón amellett is állást foglalt, hogy minél előbb rendezni kell, mégpedig ésszerűen, az Európai Unió és Oroszország közötti viszonyt.

21:27 Áder János fogadta az orosz elnököt

Budapesti programja végén Áder János köztársasági elnök fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Sándor-palotában kedden este.

21:20 Putyin újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: Moszkva tudomása szerint már szállítanak külföldről fegyvereket Ukrajnának Az orosz államfő arra számít, hogy sikerül érvényt szerezni a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodásoknak, és fontosnak tartja, hogy mind a kijevi vezetés, mind pedig a szakadárok beleegyeztek a mélyreható alkotmányos reform végrehajtásába. Vlagyimir Putyin kedden az Országházban Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után kijelentette, hogy a minszki tűzszüneti megállapodás után jelentős mértékben csökkentek a válságövezetben a harci cselekmények. A folytatódó debalcevei harcokkal kapcsolatosan pedig kijelentette, hogy ami ott történik, az “megmagyarázható és előre látható volt”, mert a szakadár fegyveresek már a minszki megállapodás előtt körbezárták az ott állomásozó ukrán csapatokat. Reményét fejezte ki, hogy Kijev nem fogja gátolni az ott rekedt ukrán katonák fegyverletételét.

21:13 Az orosz elnök szerint országa megbízható gáz- és olajszállító partner

Oroszország megbízható partnere Európának és Magyarországnak a gáz- és olajszállításban – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Budapesten. Az orosz államfő az Országházban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: minden kérdést megoldottak, amelyet a magyar fél felvetett. A Gazprom készen áll arra, hogy a fel nem használt gázmennyiséget átütemezze az elkövetkező időszakra, és Magyarországnak nem kell kifizetnie a fel nem használt gázmennyiséget – közölte. Vlagyimir Putyin arra is kitért: a Gazpromnak nincs ellenvetése, hogy a tárolt gáz mennyiségét, a tárolási kapacitásokat növeljék.

18:51 Közel kétórás négyszemközti egyeztetést folytatott Orbán és Putyin
Közel kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Budapesten, az Országházban – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI kérdésére. A magyar és az orosz delegáció tagjai ezt követően munkavacsorán vesznek részt, majd várhatóan fél nyolc után sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

18:25 Oroszország tavaly év végén megjelent új katonai doktrínájáról rendeztek szakértői beszélgetést kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Nagy László, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke azt emelte ki: Oroszország új katonai doktrínája alapvetéseiben, hangvételében 90 százalékban megegyezik, az előző, 2010-es doktrínával. Azt mondta: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy az új dokumentum erősen NATO ellenes hangvételű, fenyegető stílusban íródott volna, s kiélezné a helyzetet.

17:53 Az ukrán FEMEN Budapesten Putyin ellen
A rendőrség előállította a Femen nőjogi szervezet aktivistáját, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása ellen tüntetett félmeztelenül az Országház közelében kedd délután.

17:08 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytat Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alatt az Országházban

17:00  A parlamentbe érkezett az orosz elnök

16:45 Vlagyimir Putyin orosz elnök koszorúz a Fiumei úti Nemzeti Sírkert szovjet katonai emlékhelyén

16:43 Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak.
Ezután Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.
A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

16:35 Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására:
Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja. A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megkoszorúzza a Hősök Emlékkövét Budapesten, a Hősök terén 

16:16 Koszorúzással kezdődött a kedd délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja, Vlagyimir Putyin a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén.

Landol az elnöki gép

13:05 Este fél 7-kor az orosz elnököt Áder János köztársasági elnök fogadja a Sándor-palotában.

12:59 Az orosz elnöki gép belépett Magyarország légterébe

Az orosz elnök hivatalos programja délután kettőkor kezdődik Budapesten, először a Hősök terére majd a Fiumei úti sírkertbe megy koszorúzni, ezután találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az orosz elnök limuzinját szállító repülőgép már tegnap este landolt Ferihegyen.

12:50 Kétoldalú gázszerződés

Magyarországi látogatásán az orosz elnök tárgyalni fog a kétoldalú gázszerződésről, amelyet vagy meghosszabbítanak vagy új szerződéssel váltanak fel – tájékoztatott hétfőn az orosz államfő külpolitikai tanácsadója.

12:28 Lezárások Budapesten

Az M2-es metró nem áll meg a Kossuth Lajos tér metróállomáson kedden rendőrségi zárás miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este az MTI-vel. Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása miatt több főútvonalat is lezárnak időszakosan a fővárosban. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint déltől este 9 óráig szakaszosan és időszakosan lezárásra kell készülni egyebek mellett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminál “E” portájánál, a 4-es és a 6-os főúton, az M0-ás autóúton, az M0-ás hídon, az M3-as és az M5-ös bevezetőjén, a Kacsóh Pongrác úti felüljárón, az Erzsébet hídon, a Margit hídon, a Lánchídon, több rakparti szakaszon, a Hősök tere, a Kossuth tér, a Sándor-palota, a Fiumei úti temető környékén és további forgalmas útszakaszokon, például az Üllői úton, a Széchenyi téren, az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton.
A zárással érintett útszakaszokon ideiglenes megállási tilalom lép életbe.
Képek: MTI

%MCEPASTEBIN%

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó