2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Világméretű éhínség várható idén, Putyin tanácsadója szerint

Az Egyesült Államoknak az ukrán gabonatartalékok átvételére tett kísérlete humanitárius válságot idézhet elő az országban, és globális gabonahiányhoz vezethet – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója, Makszim Oreskin.

A tisztviselő szerint idén őszre globális éhínség törhet ki.

“Fontos, hogy például egy globális éhínség körülményei között, amely az őszhöz közeledve, az év végére világszerte bekövetkezik, Oroszország ne szenvedjen, hanem teljes mértékben el legyen látva élelmiszerrel” – jelentette ki Oreskin, akit a RIA Novosztyi idézett.

A lehetséges globális éhínség fő oka szerinte a búza világpiaci árának növekedése, amely Washington felelőtlen monetáris politikájából ered.

“Körülbelül 2020-ig a búza ára stabil volt a világpiacon, de a dollár fokozott nyomtatása után, amely 2020 júliusa körül kezdődött, az árak meredeken emelkedni kezdtek” – jelentette ki, utalva Washington intézkedéseire, amelyekkel a Covid-19 világjárvány gazdaságra gyakorolt hatását akarta megfékezni. Oreskin szerint azonban a Biden-kormányzat újabb intézkedései valószínűleg tovább rontják az amúgy is súlyos helyzetet.

“Valójában, amit Amerika most Ukrajnával próbál tenni, az az, hogy kivonja azokat a gabonatartalékokat, amelyek jelenleg Ukrajna birtokában vannak – ez csak egy újabb intézkedés, amely komoly humanitárius problémákra kárhoztatja Ukrajnát, de a globális közösséget is arra ítéli, hogy súlyos élelmezési problémái legyenek” – figyelmeztetett a tisztviselő.

A búza ára idén több mint 60%-kal emelkedett, a legutóbbi kiugrás az ukrajnai konfliktus és a Moszkva elleni nyugati szankciók okozta ellátási zavarok miatt következett be. A két ország adja a világ búzaexportjának közel egyharmadát.

A helyzet tovább romlott, miután a fő gabonaszállítók, Oroszország, Kazahsztán és India nagyrészt betiltották az exportot, hogy megvédjék hazai élelmiszerellátásukat.

Az Új-Delhiből érkező híreket követően a búza határidős jegyzése hétfőn 5,9%-kal emelkedett, és a chicagói árutőzsdén rekordmagasságot ért el. Az európai piacon az ár történelmi csúcsra, 461 dollár körüli tonnánkénti árra emelkedett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...