2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Viktor But nem érti, miért ítélték el és nem bízik a fellebbezésben

Viktor ButKözépkori inkvizíciós eljáráshoz hasonlította egy szombati tévéinterjúban az ellene folyó pert az Egyesült Államokban első fokon 25 év börtönre ítélt orosz fegyverkereskedő. Viktor But a Gazprom tulajdonában lévő NTV orosz televíziónak nyilatkozott. Szerinte az amerikai bírósági eljárás megmutatta mindenkinek, “ki a világ ura” és elmondta, hogy nem bízik a fellebbezésben. A fegyverkereskedő átmosott agyúaknak nevezte az esküdtszék tagjait, akik – mint mondta – “ha meghallják azt a kulcsfontosságú mondatot, hogy gyilkold az amerikaiakat, akkor mindennek vége (..) ön automatikusan elveszíti a pert”. A férfi azt hajtogatta a televíziós interjúban, hogy nem tartja magát bűnösnek és nem érti, miért ítélték el. But nem bízik a fellebbezésben sem, csak abban, hogy az orosz állampolgárok ráébrednek, mit tettek vele. “Ha azonban ezt lenyeljük, akkor ebből – már bocsánat –  az következik, hogy Oroszországnak nincs saját joghatósága és az Egyesült Államok törvényei szerint kell élnünk” – mondta az orosz NTV televíziónak a fegyverkereskedő. Viktor Butot csütörtökön ítélte el a bíróság New Yorkban első fokon huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre. Ez volt a legenyhébb büntetés, amelyet “a halál kufáraként” emlegetett egykori szovjet katonatiszt kaphatott. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

Oroszország szerint alaptalanul és részrehajlóan ítélték el az Egyesült Államokban Viktor But orosz fegyverkereskedőt. Pénteken a moszkvai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben a tárca értésre adta, hogy minden lehetséges politikai, diplomáciai és jogi eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a férfi visszatérhessen hazájába.
But thaiföldi letartóztatása és kiadatása kezdettől fogva feszültséget keltett az orosz-amerikai viszonyban.
Az orosz férfit 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) fedett ügynökei, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. But megállapodott velük abban, hogy leszállít száz, vállról indítható rakétát és 5 ezer AK-47-es gépkarabélyt, de Bangkokban letartóztatták.
Hosszú huzavona után 2010-ben szállították át Thaiföldről az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában.
Viktor But a 90-es évektől a világ szinte összes konfliktusövezetébe, Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba nagy tételben szállított fegyvereket. A 45 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl. A legalább négy idegen nyelven beszélő, magát egyszerű üzletembernek feltüntető orosz alakja ihlette a Nicholas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi mozit, a Fegyverneppert.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...