2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

Videó: Oroszország cirkálórakétával lőtte ki az ukrán hadihajót egy gyakorlat során

Oroszország Fekete-tengeri Flottája hadgyakorlatot hajtott végre egy tengeri blokád érvényesítésére – jelentette pénteken a védelmi minisztérium. A hadgyakorlatra azt követően került sor, hogy Oroszország és Ukrajna kijelentette, hogy minden egymás kikötőibe közlekedő polgári hajóról feltételezik, hogy katonai rakományt szállít.

Az orosz minisztérium közleménye szerint a hadihajók és a haditengerészeti légierő “a forgalom számára ideiglenesen felfüggesztett terület elszigetelését gyakorolták”, és “intézkedéseket hajtottak végre egy [szimulált] behatoló hajó feltartóztatására”.

Ugyanezen gyakorlat során egy orosz Ivanovec rakétahajó Moszkit hajóelhárító cirkálórakétákat lőtt ki egy gyakorlótéren elhelyezett célhajóra, amely a Ternopol ukrán korvettet volt. Azt sikeresen eltalálták és megsemmisítették – jelentette a minisztérium. Az ukrán hajót Oroszország 2014-ben szerezte meg a Krímben.

Hétfőn Oroszország elutasította a Fekete-tengeri Kezdeményezés meghosszabbítását, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodást Ukrajnával, amely lehetővé tette Kijev számára, hogy tengeri kikötőin keresztül gabonát exportáljon. Moszkva szerint az ENSZ nem teljesítette az alku rá eső részét, és nem győzte meg a nyugati országokat, hogy oldják fel az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportot akadályozó szankciókat.

Az orosz védelmi minisztérium továbbá bejelentette, hogy csütörtöktől kezdődően visszavonja az alku szerinti biztonsági garanciákat. Ezentúl minden, a Fekete-tenger ukrajnai kikötőibe közlekedő hajót “katonai rakományok potenciális szállítójának”, a lobogójuk alatt közlekedő nemzeteket pedig “az ukrán konfliktusban a kijevi rezsim oldalán részt vevőnek” tekinti.

Az ukrán hadsereg csütörtökön hasonló figyelmeztetést adott ki, amely állítása szerint válasz az orosz politikára. A közleményben a Fekete-tengert “veszélyes zónának” nyilvánították az orosz és az Oroszországba tartó hajók számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó