2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Videó: ezért mértek légicsapást az oroszok a kijevi plázára

Az orosz védelmi minisztérium nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen állítása szerint ukrán rakétatüzérség látható, amelyhez civil épületeket használtak fedezékként, mielőtt egy kijevi bevásárlóközpontban elrejtették volna el. A helyszínt az éjszaka folyamán egy rakétacsapás során semmisítették meg, amelyet az ukrán hatóságok polgári célpont válogatás nélküli bombázásának minősítettek.

“Március 21-én éjszaka egy nagy pontosságú távolsági fegyverrel megsemmisítettük az ukrán rakéta-sorozatvetők tüzérségi ütegét és azt a bázist, ahol a lőszert tárolták egy használaton kívüli bevásárlóközpontban” – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy újságíróknak.

Az orosz katonai szóvivő hozzátette, hogy az ukrán csapatok a Vinogradar negyedet bázisként használták hadműveleteikhez, és erről megfigyelési felvételeket is közölt. A videó azzal ér véget, hogy a jelek szerint egyetlen rakéta csapódik be a helyszínen.

A Kijev északnyugati oldalán, a Vinogradar és Podolszk városrészek között található Retroville bevásárlóközpontot az éjszaka folyamán érte a csapás. Az ukrán mentőszolgálat hétfőn arról számolt be, hogy a mentők nyolc holttestet találtak a helyszínen.

A kilencemeletes épület súlyosan megrongálódott a robbanás és az azt követő tűz miatt, amelyet csak hétfő dél körül sikerült eloltani. A jelentések szerint a több száz méterre lévő lakóépületek ablakai betörtek a lökéshullámtól.

Az ukrán főügyészség szerint a támadást Oroszország a háborús szabályok egyértelmű megsértésével hajtotta végre, és előre megfontolt szándékkal elkövetett tömeggyilkosságként fogják vizsgálni.

Mielőtt Moszkva bemutatta volna a drónfelvételeket, az interneten széles körben elterjedtek a találgatások, hogy Oroszország indíthatta a támadást, miután az ukrán közösségi médiában olyan videókat láttak, amelyeken a kilövőállványok Retroville-nél láthatóak.

Több Facebook-, Twitter- és TikTok-felhasználó tett közzé képeket és videókat az ukrán rakétatüzérségről, amelyet a környéken működtek, és még egy garázsnak vagy két parkoló közötti aluljárónak tűnő helyen is leparkolták azokat.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna hét éven át nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodás célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Újabb amerikai “önkéntest” likvidáltak az orosz erők Artemivszkben/Bahmutban

A Guardian arról számolt be, hogy egy amerikai "önkéntes", a 33 éves Pete Reed meghalt Bahmut közelében, miután egy orosz rakéta eltalálta a járművet,...

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...