2023, február 3.
1.8 C
Budapest
0.9 C
Moszkva

Ukrajna azzal vádolja Magyarországot, hogy Kárpátalját akarja visszaszerezni

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes megkérdőjelezte Magyarország “oroszbarátnak” nevezett retorikáját, azt sugallva, hogy az “olcsó orosz gáz” iránti vágy vagy akár egy esetleges területszerzés állhat Budapest politikája mögött.

Egy hosszú Facebook-bejegyzésben a tisztviselő azt állította, hogy “még a volt Szovjetunióból származó összes orosz szatellit sem viselkedik úgy, mint a magyar hatóságok”. Elmondta, hogy Magyarország nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, sőt “nem engedi, hogy más országok fegyverei áthaladjanak a területén”.

“Valójában mindenre nemet mondanak. Még egy lépés – és Budapest hivatalos retorikája teljesen oroszbarát lesz. Mi ez? Olcsó orosz gázt akarsz? Vagy talán a mi Kárpátaljánkat akarják?” írta Verescsuk, mielőtt felszólította Budapestet, hogy “csatlakozzon a civilizált világhoz”, és “ne ismételje meg a második világháború hibáit, amikor Magyarország rosszul döntött”.

Korábban kedden Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy országa nem fogja támogatni az oroszellenes szankciókat, amelyek kárt okoznának saját érdekeinek, beleértve az orosz gázt és kőolajat célzó büntetőintézkedéseket.

Megismételte azt is, hogy Magyarország ellenez minden olyan javaslatot, amely NATO-katonák Ukrajnába küldését vagy repüléstilalmi zóna létrehozását jelenti az ország felett, azzal magyarázva, hogy az ilyen lépések növelnék egy nagyobb méretű háború kockázatát.

Bár a magyar kormány elítélte Moszkva Ukrajna elleni támadását, és támogatott bizonyos szankciókat, következetesen védelmezte, hogy “kívül kíván maradni” a konfliktuson, és nem volt hajlandó csatlakozni más országokhoz, amelyek fegyvereket küldenek Ukrajnába.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna hét éven át nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodás célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....

Németország közölte, hogy tudomásul vették Putyin szavait a német tankokról

Berlin tudomásul vette Vlagyimir Putyin nyilatkozatát a német harckocsik Kijevbe történő szállításáról - közölte Steffen Hebeestreit, a német miniszteri kabinet szóvivője. Az orosz államfő előző...