2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Videó: a Wagner-csoport átadta haditechnikai eszközeit és lőszereit az orosz hadseregnek

A Wagner-csoport katonai magáncég több mint 2000 darab haditechnikai eszközt adott át az orosz hadseregnek – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium. Az átadási folyamat “a terveknek megfelelően” halad és a befejezéshez közeledik.

A leltár több száz nehézfegyverzetet tartalmaz, köztük különböző típusú harckocsikat, többszörös rakétavető rendszereket, önjáró és vontatott tüzérséget, légvédelmi rendszereket és más harcjárműveket – áll a minisztérium közleményében. A hadsereg egy videót is közzétett, amelyen lánctalpas és kerekes harcjárművek sorai, valamint egyéb, nem nyilvános helyen őrzött felszerelések láthatók.

A csoport által átadott harcjárművek tucatjait “még soha nem használták harci környezetben” – jegyezte meg a hadsereg. A csoport több mint 2500 tonna válogatott lőszert, valamint mintegy 20 000 lőfegyvert is átadtak.

A felszereléseket jelenleg a hátsó tábori helyszínekre szállítják át karbantartás céljából – közölte a minisztérium. Ezt követően “rendeltetésszerű használatra” orosz katonai egységeknek adják át – zárta a minisztérium.

A Wagner-csoport, egy katonai magáncég, kiterjedt akciókat hajtott végre az Ukrajnával folyó ellenségeskedések közepette. Vezetője, Jevgenyij Prigozsin végül nyilvános konfliktusba keveredett a védelmi minisztériummal, többször megvádolva azt, hogy visszatartja a csoporttól az ellátmányt. A konfliktust nyilvánvalóan súlyosbította az a folyamat és törekvés, hogy a korábban a Donbasszban már évek óta aktív, önkéntes csoportokat beillesztették az orosz katonai struktúrába.

Ez egy rövid ideig tartó lázadásban csúcsosodott ki, amelyet a csoport június végén rendezett. Prigozsin azzal vádolta a védelmi minisztériumot, hogy halálos csapásokat mért egy Wagner-táborra, megtorlást esküdött, és órákon belül elfoglalt több katonai létesítményt a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában, miközben egyes erők Moszkva felé vonultak.

A csoport vezetője végül másnap Alekszandr Lukasenko belarusz elnök közvetítésével meghátrált. Az egyezség értelmében Moszkva beleegyezett, hogy ejtik a Wagner-vezér elleni büntetőeljárást, maga Prigozsin pedig beleegyezett, hogy Belaruszba költözzön.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó