2023, március 24.
10.6 C
Budapest
7.5 C
Moszkva
Array

Viágrekorder orosz szupervonat – a Szapszan 5OO meter hosszú

Az orosz szupervonat, a Szapszan több mint fél kilométeres szerelvényei a leghosszabb utasszállító vonatok a világon – jelentette be az Oroszországi Vasutak (RZSD), amelynek megbízásából egy független bizottság képviselői centiméteres pontossággal megmérték a szerelvények hosszát szerdán a rekordok könyvébe való bekerülés céljából.

A mérés szerint a Szapszan-szerelvények hossza 500 méter és 72 centiméter, ami feljogosítja a vonatokat a világrekordok Guinness-könyvébe való bekerülésre – közölte az állami vasúttársaság sajtóosztálya. Az orosz államvasutak számára Németországban kifejlesztett és gyártott szerelvények 240 kilométeres sebességgel száguldanak. 2009-ben Moszkva és Szentpétervár, 2010-ben pedig Moszkva és Nyizsnyij Novgorod között helyezték üzembe a Siemens-család tagját alkotó vonatokat. 

A világ leggyorsabb állatáról, a vándorsólyomról elnevezett szerelvények jövőre már majdnem óránként közlekednek Oroszország két legnagyobb városa között, lehetővé téve, hogy évi 7 millióra emelkedjen a teljes utasforgalom Moszkva és Szentpétervár között. A Szapszan-vonatok tavaly 3 millió 870 ezer utast szállítottak, idén tíz hónap alatt 2 millió 881 ezret, kihasználtságuk meghaladja a 80 százalékot. 

A szupervonatok vonalán a jövő évtől egy új, a fapados légitársaságokéhoz hasonló, a másodosztálynál akár 30-40 százalékkal is olcsóbb utazást lehetővé tévő turistatarifát is bevezetnek. A bővítési tervek nyomán a közeljövőben már a szupervonatok bonyolíthatják le a Moszkva és Szentpétervár közti teljes utasforgalom akár 80 százalékát is a jelenlegi 25 százalékkal szemben – közölte az RZSD.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó