2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Varsó államosítja a Gazprom lengyelországi eszközeit

A lengyel hatóságok kötelezővé tették a Gazprom országon belüli eszközeinek állami kezelését – közölte a lengyel fejlesztési és technológiai minisztérium.

“A PJSC Gazprom tulajdonában lévő, szankciókkal sújtott cégnél Waldemar Buda fejlesztési és technológiai miniszter döntése alapján ideiglenes kényszerirányítást vezettek be. Ez magában foglalja a PJSC Gazprom összes részesedését az EuRoPol gáztranzitvezeték-rendszerben. Így a kritikus infrastruktúrák biztonsága garantált lesz” – áll a közleményben.

A lengyel miniszter, akit a minisztérium sajtószolgálata idézett, azt mondta, hogy a Gazprom vagyonának ideiglenes kényszer-kezelését azért alkalmazták, mert Lengyelország alkotmánya nem teszi lehetővé a vagyon elkobzását.

“Az alkotmány nem engedi meg, hogy kisajátítsuk, ezért a Belügyminisztériummal és a Közigazgatási Minisztériummal közösen bevezettük a vagyon ideiglenes kezelését” – mondta.

“A Gazprom és a lengyel PGNiG egyenként 48%-os tulajdonrésszel rendelkezik az EuRoPol Gasban, amely a Jamal-Európa gázvezeték lengyelországi szakaszának üzemeltetője.

A Jamal-Európán keresztül Lengyelország évente mintegy 10 millió köbméter gázt kapott Oroszországtól.

A Gazprom április 27-én felfüggesztette a lengyel PGNiG, valamint a bolgár Bulgargaz számára a gázexportot, mivel az új rendszer keretében nem fizették ki a rubelben történő szállítást.

Lengyelország korábban kényszerintézkedést rendelt el a Novatek Green Energy cseppfolyósított földgáz- és propán-bután szállító vállalat ellen, amely április óta lengyel nemzeti szankciók hatálya alatt áll.

Idén tavasszal Lengyelország 50 orosz magánszemély és szervezet, köztük a Gazprom, a Novatek, az Akron, a Fosagro, a Go Sport, a Kaspersky Lab, Oleg Deripaszka, Mihail Fridman, Mihail Gucarjev, Vjacseszlav Kantor, Jevgenyij Kaszperszkij, Igor Szecsin és Viktor Vekszelberg ellen vezette be saját szankcióit.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...