2022, augusztus 19.
31.9 C
Budapest
24.2 C
Moszkva

Váratlan uniós vizsgálat a Gazprom leányvállalatainál

GazpromA Gazprom tanulmányozza az Európai Bizottság által európai energetikai társaságoknál, köztük a Gazprom két leányvállalatánál végrehajtott, előre be nem jelentett ellenőrzések ügyét, és szerdán közzéteszi állásfoglalását – mondta kérdésre válaszolva Szergej Kuprijanov, az orosz monopólium szóvivője kedden késő este. Sietett azonban hangsúlyozni, hogy a Gazprom érintett leányvállalatai – a Gazprom Germania és a csehországi Vermex s.r.o. – készek teljekörű támogatást nyújtani az uniós vizsgálathoz. Az Európai Bizottság a versenyszabályok megsértésének gyanúja miatt előre be nem jelentett ellenőrzéseket végzett kedden a gázellátásban és -tárolásban tevékenykedő vállalatoknál – jelentette be az uniós végrehajtó testület. Bár az Európai Bizottság közleményében nem jelezte, hogy mely cégeket és pontosan milyen területet vizsgál, az RWE németországi vállalata a Reuters brit hírügynökséggel közölte: a Gazprom orosz gázóriással kötött szerződések esetleges versenyellenes elemei után kutatnak.

A bizottság annyit elárult, hogy “a tiszta verseny uniós szabályainak esetleges megsértését” vizsgálta, valamint azt, hogy az érintett vállalatoknak nincs-e információjuk ilyen gyakorlatról.
A váratlan ellenőrzés nem jelenti azt, hogy bármely vállalatot versenyt sértő tevékenységgel vádolnának – szögezte le a bizottság. Olyan akciókat igyekeznek feltárni, mint a piacmegosztás, a hálózathoz jutás akadályozása, az árak befolyásolása. Az ellenőrzés tíz országban – elsősorban a kelet- és közép-európai tagállamokban -, a gázszektorban tevékenykedő társaságokat érint – tették hozzá.
Nyugat-Európában a bizottság már 2007 és 2010 között számos ellenőrzést végzett ebben az ágazatban. Most a közlemény szerint olyan országokba is ellátogattak, ahol ilyen típusú uniós ellenőrzés még soha nem volt.
A német RWE AG cseh leányvállalata, az osztrák OMV és a lengyel PGNiG is megerősítette külföldi hírügynökségeknek, hogy európai uniós szakemberek vizsgálatot tartottak náluk kedden.
Az MTI a gázüzletágban érdekelt több magyarországi vállalatot is megkeresett. Az E.On az MTI kérdésére megerősítette, hogy náluk is jártak az európai uniós ellenőrök. A társaság arra való tekintettel, hogy a vizsgálatok még korai szakaszban járnak, nem akart részleteket közölni, de hangsúlyozta, hogy minden tekintetben együttműködik az európai uniós hatóságokkal.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...