2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Változatlan áron kapja Ukrajna az orosz gázt

GázUkrajna a gáz árának csökkentését kérte, Oroszország Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba hívta az orosz-ukrán gazdasági vegyes bizottság ülésén, de az álláspontok a nyilvánvalóan heves alkudozás ellenére nem közeledtek a szerdai orosz sajtóbeszámolók szerint. A kedden tartott tanácskozáson a két fő kérdés az volt, hogy Moszkva enged-e a gáz árából, s hogy Ukrajna kész-e csatlakozni a vámunióhoz.

 

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a beszámolók szerint Nikola Azarovval, ukrán kollégájával tartott igen hosszú, négyszemközti megbeszélés után a delegációk körében méltatta a kölcsönös árucsereforgalom növekedését, majd nyomban hozzátette, hogy további lehetőségeket nyitna meg, ha Ukrajna is a vámunió tagjává lenne. Megjegyezte azonban, hogy ezt persze Ukrajnának kell eldöntenie.

Ukrajna számára a csatlakozás előnye kézzel fogható: a gáz vámján évi 8 milliárd dollárt takaríthatna meg. Ugyanakkor Kijev az Európai Unióval szeretne szabadkereskedelmi övezetet létrehozni.
Azarov a sajtóértekezleten is előhozta a gáz árának kérdését. Hangsúlyozta, hogy országa az orosz gáz legnagyobb vásárlója, egyben legnagyobb tranzitszállítója, és meggyőződése, hogy a jelenleg érvényben lévő megállapodás megterhelő az ország számára.

A szerződés, amelyre Azarov utalt, 2009-ben jött létre, amikor Európa az orosz-ukrán gázháború miatt átmenetileg gáz nélkül maradt. Akkor Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko akkori ukrán kormányfő szerződést írt alá, amelynek értelmében Ukrajna számára az orosz gáz árát a szokásos piaci formula szerint számítják, de ebből Moszkva 30 százalékos kedvezményt ad, amely azonban nem haladhatja meg a 100 dollárt ezer köbméterenként. Ez az év eddig eltelt részében 1,2 milliárd dollárnyi megtakarítást jelent Ukrajna számára. Amíg olcsóbb volt a gáz, addig ez így rendben is volt, de a gáz ára emelkedik, s a legfrissebb orosz becslések szerint Európában az év végére eléri az 500 dollárt ezer köbméterenként.
A sajtóértekezleten egyértelműen kiderült, hogy az alkudozás heves lehetett: Azarov felpanaszolta, hogy más államok Ukrajnánál olcsóbban kapják a gázt, az ukrajnai tranzit ára viszont olyan, mint máshol. Putyin kijelentette, hogy más Európai országoknak még többe kerül az orosz gáz, mint Ukrajnának. Végső érvként felhozta: drágább Németországnak is, pedig a németekkel vezetéket építettek a tengeren, Oroszország beengedte a német cégeket a kitermelésbe, és Németország hozzáférhetővé tette vezetékrendszerét. “És a Gazprom engedményeket tett nekik. A németekkel való együttműködésünk magasabb szintű, mint az Ukrajnával való” – mondta Putyin.
Moszkva egyebek mellett el akarja érni a Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesülését, hogy hozzáférjen az ukrajnai gázszállítási rendszerhez, de Ukrajna a folytatódó tárgyalások ellenére vonakodik megtenni ezt a lépést.

Majd amikor Azarov végül még annyit mondott, hogy a tranzit ügyében Ukrajnának van igaza, Putyin közölte, hogy nincs igaza, és Moszkva fel is akar hagyni az ukrajnai tranzittal, építi az Északi, és hamarosan kezdi a Déli Áramlat vezetékeket”.

MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....