2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

USA: transzkontinentális fenyegetést jelent a Wagner-csoport, amelyet nemzetközi bűnszervezetnek nyilvánítunk

Washington “jelentős nemzetközi bűnszervezetnek” minősítette a Wagner-csoport nevű katonai magáncéget – közölte csütörtökön az amerikai pénzügyminisztérium, amikor újabb szankciókat hozott Oroszország ellen.

Az Egyesült Államok azzal vádolta a Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember által alapított céget, hogy “súlyos bűncselekményekben” vesz részt mind Ukrajnában, ahol a PMC az orosz csapatok oldalán harcol, mind pedig több afrikai országban.

A Wagner-csoport “transzkontinentális fenyegetést” jelent – áll a pénzügyminisztérium közleményében, hozzátéve, hogy a PMC “világszerte részt vett a Kreml által támogatott harci műveletekben”.

A közlemény konkrétan utalt Oroszország ukrajnai katonai erőfeszítéseire, valamint azt állította, hogy a csoport “beavatkozott és destabilizálta az afrikai országokat” is, például a Közép-afrikai Köztársaságot és Malit.

A Wagner-csoporton kívül az Egyesült Államok tizenegy másik szervezet és hat magánszemély ellen is szankciókat vezetett be, köztük olyanokkal szemben, akiket a csoport műveleteinek támogatásával gyanúsít. A listán szerepelnek orosz és kínai székhelyű technológiai vállalatok és egy Egyesült Arab Emírségekbeli légiközlekedési cég, valamint több, a Wagner-csoporthoz állítólagosan kapcsolódó, közép-afrikai székhelyű biztonsági vállalat is.

Egy külön amerikai szankciós lista, amely szintén szerepel a csütörtöki korlátozások között, az orosz védelmi ipart célozza, és egy teherszállító légitársaságot, egy dróngyártót, valamint több technológiai vállalatot tartalmaz.

A hét elején Prigozsin az RT hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy cége “nem követett el semmilyen bűncselekményt”. A Wagner-csoport “csak a béke ellenségeit likvidálja, és nem követ el bűncselekményeket” – mondta akkor az üzletember, miközben azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy világszerte törvényen kívülieket és terroristákat készít elő, hogy mindenhol felfordulás legyen – Európában, Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában.

Prigozsin azt is mondta, hogy az USA “fél” a cégétől, mert az “szétrúgta a seggüket” minden alkalommal, amikor amerikai hírszerzők megpróbáltak ártani a PMC-nek.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó