2024, február 28.
11 C
Budapest
-0.9 C
Moszkva

USA: prioritás a drón maradványainak felkutatása, de még nincs meg

A Fekete-tengeren, az oroszországi Krím közelében kedden lezuhant amerikai MQ-9 Reaper drónt még nem sikerült visszaszerezni, de ez továbbra is a hadsereg elsődleges célja – közölte az amerikai légierő európai részlege (USAFE).

“Nagyon komolyan vesszük a repülőgép védelmét és visszaszerzését, de a repülőgépet egyelőre nem sikerült visszaszerezni” – közölte az USAFE szóvivője csütörtökön a The Hill című laphoz eljuttatott közleményében.

A szóvivő nem volt hajlandó konkrét részleteket elárulni a keresési műveletről, de azt mondta, hogy a 32 millió dolláros UAV maradványainak felkutatása továbbra is “prioritás” Washington számára.

Arra a csütörtöki kérdésre, hogy Oroszország maga is megkísérli-e visszaszerezni az amerikai drónt, Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azt mondta, hogy ha az orosz hadsereg

“úgy dönt, hogy ez szükséges az érdekeink és a biztonságunk szempontjából… akkor meg fogják tenni”.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára korábban azt mondta, hogy Moszkva “biztosan megpróbálja” kiemelni az UAV-t a Fekete-tenger fenekéről. Patrusev elismerte, hogy ez meglehetősen nehéz dolog lesz, de hozzátette, hogy mégis reménykedik a sikerben.

A The Hill megjegyezte, hogy Oroszországnak “könnyebb dolga” lenne az MQ-9 Reaper keresésében, mint az Egyesült Államoknak, mivel az a Krím közelében zuhant le, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy “a drón Moszkva általi megszerzése komoly hírszerzési aggályokat vethet fel Washington számára”.

Mark Milley vezérkari főnök, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke egy szerdai tájékoztató során elmondta, hogy az amerikai hadsereg nem részletezett “enyhítő intézkedéseket” hozott annak érdekében, hogy minimalizálják Oroszország azon képességét, hogy a drónról hírszerzési információkat gyűjtsön.

“Eléggé biztosak vagyunk abban, hogy bármi értékes is volt rajta, az már nem értékes” – mondta.

Milley azt is felvetette, hogy az UAV a tenger egy körülbelül 5000 láb (mintegy 1,5 km) mélységű térségében süllyedt el, és “valószínűleg szétesett”, ami azt jelenti, hogy amúgy sem sok adatot lehet belőle kinyerni.

A Pentagon azt állítja, hogy az MQ-9 Reaper az orosz Szu-27-es vadászrepülőgépek által végrehajtott nem biztonságos elfogás következtében zuhant a Fekete-tengerbe. A gépek többször is közel repültek az UAV-hoz, és üzemanyagot engedtek rá, az egyik Szu-27-es végül hozzáért és megrongálta a drón farokcsavarját – állítják.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy ütközés történt volna, mondván, hogy pilótái szakszerűen jártak el, és hogy az amerikai drón egy veszélyes manőver végrehajtása után lezuhant. Az incidens csak azért történt, mert az UAV behatolt egy olyan zónába, amelyet az Ukrajnában zajló orosz katonai művelet miatt lezártak – közölte Moszkva.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...

Fehér Ház: az Egyesült Államok nem küld csapatokat Ukrajnába

Az Egyesült Államok nem fog csapatokat küldeni Ukrajnába, hogy részt vegyenek harci műveletekben - közölte Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. "Biden elnök világosan...
spot_img

Videó