2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

USA: Oroszországnak nem kell tartania a “védekező” NATO-tól

Oroszországnak nem provokációnak kell tekintenie a Kelet-Európába vezényelt további NATO-csapatokat, hanem az ukrajnai “agressziójára” adott legitim válasznak, amelyet a “tisztán védekező szövetség” ad – mondta újságíróknak John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Kirbyt a Bloomberg kérte, hogy kommentálja Joe Biden amerikai elnök szerdai bejelentését, miszerint további csapatokat küldenek Lengyelországba, Romániába és a balti államokba, valamint további amerikai repülőgépeket és hajókat állomásoztatnak máshol a kontinensen.

“Nincs ok arra, hogy [Vlagyimir] Putyin [orosz elnöknek] provokációnak tekintse a NATO keleti szárnyán történő bármilyen erőviszony-változtatást. A NATO egy védekező szövetség, az lesz, és mindig is az volt” – mondta Kirby.

“Azért kell ezt tennünk, mert Putyin úr destabilizáló hatással volt a kontinensre. Putyin úr úgy döntött, hogy megszáll egy szuverén, szomszédos államot. Putyin úr az agresszor” – tette hozzá Kirby.

A nyugalmazott amerikai haditengerészeti admirális, aki a múlt hónapban hagyta ott a Pentagon szóvivői posztját, hogy a Fehér Házba költözzön, azt is kifejtette, hogy bár a NATO azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus véget érjen, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökön múlik, “mikor és hol [és] milyen körülmények között kezdődhetnek egyáltalán a tárgyalások”.

Eközben a NATO vezetői feltétel nélküli támogatást biztosítanak Zelenszkijnek a harchoz, nem pedig a tárgyalásokhoz.

“Világossá tesszük, hogy ezt a háborút csak a harctéren lehet megnyerni” – mondta szerdán Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Moszkva gúnyolódott a NATO azon állításán, hogy pusztán védelmi szövetségről van szó, rámutatva az elmúlt két évtizedben elért eredményeire, a Jugoszlávia elleni 1999-es háborútól kezdve a 2011-es líbiai rendszerváltáson át Szíria bombázásáig az elmúlt években.

“A szuverén államok elleni agressziójuk igazolására tett hiábavaló kísérleteikben a kollektív Nyugat olyan egzotikus fogalmakkal kellett előálljon, mint a “humanitárius beavatkozás”, a “terror elleni háború”, a “megelőző csapások”” – mondta Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hónap elején.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet kihasználva időt nyerjen és “nehéz fegyveres erőket hozzon létre”.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...