2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

USA: lehetséges az orosz invázió az olimpia alatt és utána is

Mivel a világ figyelme a pekingi téli olimpiai játékokra irányul, Moszkva megragadhatja az alkalmat arra, hogy háborút indítson a szomszédos Ukrajna ellen – figyelmeztetett Washington.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken az ausztráliai Melbourne városában tartott sajtótájékoztatón megkongatta a vészharangot, azt állítva, hogy Oroszország folyamatosan újabb csapatokat von össze a határ mentén.

A vezető diplomata szerint “továbbra is az orosz eszkaláció nagyon aggasztó jeleit látjuk, beleértve az ukrán határra érkező új erőket”.

“Egy olyan helyzetben vagyunk, amikor bármikor megkezdődhet egy invázió, és hogy egyértelmű legyen, ebbe beletartozik az olimpia ideje is” – jelentette ki, azzal érvelve, hogy Moszkva nem biztos, hogy megvárja a sportesemény végét, mielőtt támadást rendelne el.

Megjegyzései alig néhány nappal azután hangzottak el, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy az amerikai tisztviselőknek “fel kell készülniük egy esetleges orosz katonai akció lehetőségére az olimpia vége előtt, és fel kell készülnünk egy ilyenre az olimpia vége után is”.

A The Times című brit lapnak adott múlt havi interjújában Alekszandr Pavljuk, Kijev egyik vezető tábornoka azt mondta, hogy a betörés a játékok utáni napokban történhet meg, és február 20-át nevezte meg “aggasztó” dátumként. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg el akarja kerülni, hogy Kínát megbántsa azzal, hogy a nemzetközi esemény idején konfliktust robbant ki.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”29151″]

Nyugati tisztviselők hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy Oroszország egy teljes körű invázió előfutáraként csapatokat csoportosít a közös határ mentén. A Kreml azonban többször is hangsúlyozta, hogy nem tervez háborút indítani, és azzal érvelt, hogy fegyveres erőinek saját területén belüli mozgása belügy.

Kijev is igyekezett mérsékelni azt a veszélyt, hogy a küszöbön állhat egy totális konfliktus. A múlt hónapban Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára kijelentette, hogy nem osztja a Nyugaton keltett “pánikot”, amely állítása szerint “geopolitikai és belpolitikai” okokkal függhet össze. “Az orosz csapatok felvonulása nem olyan gyors, mint azt egyesek állítják” – mondta.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...