2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

USA: Európa adjon több pénzt Ukrajnának

Janet Yellen pénzügyminiszter kedden felszólította az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy fizessék ki az ukrán béreket és építsék újjá az infrastruktúrát a háború sújtotta országban. Yellen úgy vélte, hogy az Egyesült Államok és Európa által már lekötött dollármilliárdok nem elegendőek Ukrajna talpon tartásához, és kijelentette, hogy Kijevnek végül a második világháború utáni Marshall-terv szintjén “masszív támogatásra” lesz szüksége.

Mivel az amerikai törvényhozók készen állnak arra, hogy jóváhagyjanak egy 40 milliárd dolláros katonai és gazdasági segélycsomagot Ukrajnának és az ott érintett amerikai kormányzati ügynökségeknek, Yellen kedden a brüsszeli gazdasági fórumon szólalt fel, hogy meggyőzze az európai vezetőket, nyissák ki pénztárcájukat Kijev számára.

“Őszintén kérem minden partnerünket, hogy csatlakozzanak hozzánk és növeljék az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásukat” – mondta.

Ukrajnának költségvetési forrásokra van szüksége a katonák, az alkalmazottak és a nyugdíjasok fizetéséhez, valamint a polgárok alapvető szükségleteit kielégítő gazdaság működtetéséhez.

Az EU február óta hamarosan a negyedik egymást követő 500 millió eurós (520 millió dolláros) katonai segélycsomagot ajánlja fel Ukrajnának, valamint 1,2 milliárd euró (1,26 milliárd dollár) értékű sürgősségi kölcsönt január óta. Az ukrán kormány azonban azt állítja, hogy havonta mintegy 5 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy az ország gazdaságát életben tartsa.

“Egyértelmű, hogy az eddig bejelentett két- és többoldalú támogatás még rövid távon sem lesz elegendő Ukrajna szükségleteinek kielégítésére” – jelentette ki Yellen.

Az EU vezetői szerdán ülnek össze, hogy megvitassák a Kijevnek nyújtandó újabb pénzügyi segélycsomagot.

A Guardian beszámolója szerint az EU azt tervezi, hogy a globális piacokról szerez pénzt, amelyet visszafizetendő hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában adna Ukrajnának. Az EU tisztviselői azt is vizsgálják, hogy a szankciókkal sújtott oroszoktól és beloruszoktól lefoglalt vagyontárgyakat felhasználhatják-e a segélycsomag finanszírozására.

A Reuters forrásai szerint a Brüsszelben tárgyalt csomag nagyjából két hónapig fedezné Ukrajna kiadásait.

Yellen szerint hosszabb távon Ukrajnának “masszív támogatásra” lenne szüksége, olyan nagyságrendűre mint az Egyesült Államok második világháború utáni, Európának szóló Marshall-terve, hogy újjáépítse gazdaságát és infrastruktúráját.

Egyelőre nem világos, hogy az EU milyen mértékben lesz képes finanszírozni egy ilyen újjáépítési projektet.

Az EU 27 tagállama jelenleg az egekbe szökő inflációval és energiaköltségekkel küzd, részben az Oroszországból származó energiaimport csökkentésére irányuló brüsszeli erőfeszítések miatt. Yellen megígérte, hogy az Egyesült Államok fokozza az amerikai cseppfolyósított földgáz Európába irányuló exportját, de ezt az üzemanyagot az Egyesült Államokból Európába szállítani költségesebb, mint Oroszországból csővezetéken szállítani.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy az európai országok gazdasági “öngyilkosságot” követnek el azzal, hogy megpróbálnak leválni az orosz olajról és gázról, és azzal vádolta őket, hogy engednek “amerikai nagyuruk nyomásának” anélkül, hogy “figyelmet fordítanának arra a kárra, amelyet máris okoztak saját gazdaságuknak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...