2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Ukrán katonai célpontokra és hadiüzemre mért csapásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Miközben az orosz offenzíva következtében mintegy 250 ukrán katona életét vesztette Szolvjanszknál és csapások érték a Motor Szics ukrán hadiüzem helikopterjavító kapacitásait is, a zaporizzsjai atomerőműben ukrán belövések miatt csővezetékek sérültek meg – derült ki a vasárnap kiadott orosz hivatalos tájékoztatásból.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz légierő precíziós fegyverei a Donyecki Népköztársaságban (DNR) lévő Szlovjanszknál megölték az ukrán 95. légideszant rohamdandár mintegy 150 katonáját, megsemmisítve 10 páncélozott és egyéb járművet is, ugyanitt a tartalékos-kiképzőközpontban pedig több mint száz ember vesztett életét. Mint mondta, az ukrán 241. területvédelmi dandár 204. zászlóaljának veszteségei Artemivszknál (Bahmutnál) elérték a létszámának 60 százalékát, aminek következtében a Liman operatív-taktikai csoport parancsnoksága a megmaradt állományt Kijevbe vonta vissza a létszám feltöltésére.

A tábornok szerint nagypontosságú levegő-föld fegyverek találták el Zaporizzsjában a Motor Szics gyárnak a harci helikoptereket javító üzemeit.

Az orosz taktikai légierő gépei, valamint a tüzérségi és rakétaerők a beszámoló értelmében három ukrán vezetésipontra, 42 lőállásban lévő tüzérségi egységre, 139 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, egy üzemtároló létesítményre, valamint nyolc rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárra mértek csapást. A légvédelem hat drónt és egy Tocska-U ballisztikus rakétát lőtt le, és elfogta az ukrán Vilha és a HIMARS rakétasorozatvetők 28 lövedékét, egyebek között Herszon megyei hidak és a kahovkai vízerőmű térségében.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a hadművelet kezdete óta 274 repülőgépet, 148 helikoptert, 1 826 drónt, 370 légvédelmi rakétarendszert, 4 400 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 822 rakétasorozatvetőt, 3349 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5095 speciális katonai járművet veszítettek.

Konasenkov szerint az elmúlt nap folyamán két ukrán tüzérségi támadást regisztráltak a zaporizzsjai atomerőmű ellen, amelyek során kilenc lövedéket lőttek ki. Ezek egyike a 2. számú speciális épület tetejére esett, amelyben az orosz TVEL társaság új nukleáris fűtőelemei mellett szilárd radioaktív hulladékot tárolnak. A repeszektől az üzem területén megsérültek a csővezetékek. A szóvivő szerint az orosz tüzérség elfojtotta a Dnyipropetrovszk megyei Marjivka felől érkező tüzet, a sugárzási helyzet az atomerőmű környékén továbbra is normális.

A Donbassz milíciák által ellenőrzött több településéről, valamint a Zaporizzsja megyében felszabadított Melitopol egyik elővárosából és a Herszon megyei Novaja Kahovkából és a kahovkai vízierőmű környékéről is jelentettek a helyi hatóságok vasárnap folyamán ukrán tüzérségi támadást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton elrendelte, hogy az Oroszországba február 18. óta ukrán útlevéllel belépett személyek határozatlan ideig élhessenek és dolgozhassanak az országban. Moszkvában nem az Ukrajna ellen február 24-én elindított támadástól, hanem a Donbassz elleni ukrán tüzérségi csapások egy héttel korábban megkezdődött felerősödésétől számítják a konfliktus kiéleződésének kezdetét.

Az ukránok korábban egy fél éven belül legfeljebb 90 nap erejéig tartózkodhattak Oroszországban, a hosszabb tartózkodáshoz vagy munkavállaláshoz külön engedélyt vagy munkavállalási engedélyt kellett beszerezniük. Az új intézkedés lehetővé teszi, hogy az ukrán állampolgárok és az Oroszország által függetlennek elismert Donyecki és Luganszki Népköztársaságokból érkezők munkavállalási engedély nélkül dolgozzanak Oroszországban.

Egy másik rendeletben Putyin szociális juttatásokra jogosította fel a Donbasszból és Ukrajnából érkezetteket, köztük a nyugdíjasokat, a fogyatékkal élőket és a terhes nőket. Moszkva szerint február óta 3,6 millió ukrán állampolgár, köztük 587 ezer gyermek érkezett Oroszországba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...