2022, május 19.
21.6 C
Budapest
10 C
Moszkva
Hiredetés

Ukrajnának a télen szüksége lesz az orosz gázra

Ukrajna számára szükség van az orosz gázra, mert a téli időszak alatt az Európai Unióból való import nem fedezi az ország szükségleteit – írja a Rusnext. Erről az EU vezetőséghez közel álló forrás nyilatkozott. Vlagyimir Demcsisin, Ukrajna energiaügyi minisztere szeptember 28-án bejelentette, hogy mindössze kétmilliárd köbméter gázt terveznek venni a Gazpromtól, a többit pedig az EU-ból importálják. Jelenleg 15,5 milliárd köbméter gáz van az ukrán földalatti gáztárolókban. Szeptember 1 és 26 között egymilliárd köbméter gázzal töltötték fel.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője szeptember 26-án bejelentette, hogy Ukrajnának egy nagyon hideg tél esetére további 5-7 milliárd köbméter gázra lesz szüksége. Kijev a harmadik negyedévben nem vett orosz gázt, mivel az oroszok árajánlata még kedvezményesen sem volt elfogadható az ukrán kormánynak. Az utolsó negyedévben Ukrajnának 227,36 dollárt kell fizetnie ezer köbméter orosz gázért. Az Európai Unió kötelezettséget vállalt, hogy 500 millió dollárt utal Kijevnek az ukrán gáztárolók feltöltésére, de az európai forrás szerint tárgyalások folynak további 500 millió dolláros segítségről.

Az európai gáz csak formálisan európai, hisz ténylegesen az is Oroszországból származik, amit utólagosan Ukrajnának adnak el. Dmitrij Medvegyev, Oroszország miniszterelnök szerint a duplán értékesített gáz 20-30 százalékkal drágábban jön ki az ukránoknak, mintha az egyenesen tőlük vennék.

Forrás: RusNext

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS