2023, március 28.
3.5 C
Budapest
6 C
Moszkva
Array

Ukrajnában a helyzet…nem “változatlan” hanem brutálisan gyorsan fokozódik – orosz, ukrán és nemzetközi reakciók

Ma az ukrán elnök azt nyilatkozta, hogy orosz agresszió érte Ukrajnát keletről, ahol is az orosz-ukrán határon orosz csapatok léptek országába, az oroszbarát felkelők támogatása céljából, ezzel gyorsan eszkalálódik a háború kelet-Ukrajnában.

 

 

Csütörtökön az ukrán elnök közölte az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács ülésén, hogy a helyzet “rendkívül nehéz….de nem kontrollálhatatlan” – ezt annak okán mondta, hogy a felkelő hadsereg bevette Novoazovsk városát, ami kulcsfontosságú (délkelet-ukrajnai város, egyenes út Mariupolba – a szerk.).

 

Korábban csütörtökön az elnök azt nyilatkozta, hogy azért mondja le tervezett aznapi törökországi látogatását, mert “…a helyzet gyorsan romlik” a dél-ukrajnai Donyeck régióban “…orosz csapatok lettek Ukrajnába hozva” – mondta.

 

Az Orosz Védelmi Minisztérium ismételten tagadta katonái ukrajnai jelenlétét, “amolyan édeskés, Hidegháborús hangon”. “Észrevettük ennek a hírlapi kacsának az ‘indulását’ de kötelesek vagyunk csalódást okozni eme ‘hír’ szerzőjének” – mondotta Igor Konashenkov vezérőrnagy az Orosz Védelmi Minisztérium nevében. ” az ebben az információban található adat köszönő viszonyban sincs a valósággal”- tette hozzá.

 

“A Nyugati kormányok türelme elfogy Moszkva tagadása felé”:

 

Reagálva a két nappal ezelőtti Putyin-Poroshenko találkozó után elhangzottakra, David Cameron brit miniszterelnök a következőt nyilatkozta: “Egyszerűen nem elég az, hogy részt vesznek a minszki tárgyalásokon, amíg orosz tankok folyamatosan gördülnek át az ukrán-orosz határon. Az ilyen aktivitást azonnal meg kell szüntetni” – tette hozzá Cameron.

 

A lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy “az orosz agresszió évtizedek óta a legsúlyosabb krízist idézte elő Európában” – a NATO hivatalos álláspontja szerint pediglen “Oroszország szignifikánsan okozta ezt a ‘katonai beavatkozást’ Ukrajnában az elmúlt két hét során.

 

“Mi több mint 1OOO főre becsüljük az orosz csapatok létszámát akik most Ukrajnában operálnak” – mondotta Nico Tak holland dandártábornok, a NATO Krízis menedzsment Központ vezetője – “Ők felkelőket támogatnak és harcolnak azok oldalán” – tette hozzá.

 

Angela Merkel a vasárnapi EU csúcstalálkozón, hogy megvitatható további Oroszország-elleni szankciók bevezetése.

 

A felkelők aktivitására jellemző, hogy ezen a héten új frontot nyitottak délen, a tengerpart mellett és úgy tűnik, felülkerekednek az ukrán hadseregen. Az Ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács elmondta, hogy Novoazovsk és más délkelet-ukrajnai részek elestek, és most már orosz erők ellenőrzése alatt állanak, valamint folytatódik a felkelő haderő és a véle szövetsége orosz csapatok ellen-offenzívája nyugati irányba. Továbbá közölték, hogy az ukrán haderő csapatai kivonultak Novoazovsk-ból “az életüket megmenteni” és most Mariupoltól nyugatra rendezkednek be védelemre, ami irány pontosan a lázadók célpontja.

 

A Reuters hírügynökségnek adott mai interjújában Alexander Zakharchenko, a Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke azt mondta, hogy “ma elértük az Azov Tenger partjait és folytatjuk a hazánk felszabadítását, ami átmenetileg az ukrán hatóságok megszállása alatt van, mi folyamatosan megyünk tovább-tovább” – hozzáfűzte hogy kb. 3,OOO orosz önkéntes szolgál a felkelő seregben.

 

Az ukrán miniszterelnök, Arseny Yatsenyuk azzal a kéréssel fordult az USA, EU, és a G7 államok vezetése felé, hogy “fagyasszák be az orosz vagyonokat és pénzügyi eszközöket amíg Oroszország visszavonja fegyveres erőit, ügynökeit és felszereléseit Ukrajna területéről”.

 

Anton Gerashchenko, az ukrán belügyminiszter, Arsen Avakov tanácsadója azt írta a Facebook-on, hogy “Putyin reguláris hadseregének ukrajnai inváziója ma már bizonyított tény”.

 

A Reuters hírügynökség tudósítója csütörtökön látott egy páncélozott járművekből álló konvojt és egyenruhában, leharcolt állapotban lévő embereket kb. 3 km-re az ukrán határtól, az oszlop keletre tartott Krasnodarovka-ba. Az embereken nem volt azonosító, se a járműveken, és a Reuters riporter kérdésre hogy kik ők, azt mondták hogy “mi hazafiak vagyunk”.

 

A kijevi amerikai nagykövet, Geoffrey Pyatt azt írta a Twitter mikroblogra, hogy “az oroszok annyi tankot, páncélozott járművet, tüzérséget hoztak magukkal, ami épp elég rá, hogy legyőzze Ukrajna fegyveres erőit”. – továbbá írta, hogy “Oroszország elküldte a legújabb és legmodernebb légvédelmi rendszereit, az SA-22-est is kelet-Ukrajnába”.

 

The Moscow Times – Reuters – The New York Times – Russia Today nyomán

 

 

 

 

 

 

 

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó